Italia: Sporul de vechime la menajere, bone și îngrijitoare. La cât timp și cu ce procent vin mărite retribuțiile

În Italia lucrătoarea care prestează servicii în sectorul casnic, conform Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL) este îndreptățită, pentru fiecare doi ani de serviciu, la același  angajator, să beneficieze de o creștere cu 4% a salariului minim contractual (scatti di anzianità).

Numărul maxim de măriri salariale este de șapte. Așadar, o îngrijitoare, o bonă sau o menajeră cu un contract regular de muncă la același angajator, va primi măriri salariale de 7 ori, măriri calculate din doi în doi ani, de fiecare dată cu un procent de 4%.

Prima mărire se va primi la 2 ani de serviciu la același angajator, după care la 4 ani; 6 ani; 8 ani; 10 ani; 12 ani; 14 ani.

Dacă salariul dumneavoastră este mai mic decât salariul minim stabilit în Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL – Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro) sau dacă nu ați primit sporul de vechime, deși vi s-ar fi cuvenit, vă sfătuim să vă prezentați la cel mai apropiat centru de asistență fiscală – CAF și Patronat.

- Continuarea articolului după publicitate -

Reamintim că noul contract colectiv de muncă la nivel naţional din Italia va intra în vigoare la 1 octombrie 2020 şi va aduce mai multe schimbări benefice pentru îngrijitoare şi menajere, sector unde lucrează multe românce.

Salariile se vor mări cu circa 12 euro pe lună începând din ianuarie, în funcţie de nivelul de încadrare, iar lucrătorii care au urmat cursuri de formare profesională şi au obţinut un certificat de calitate vor beneficia de o majorare salarială de încă 10 euro lunar.

Susține publicația noastră!
CrystalDENT Milano CrystalDENT Milano

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos

Publicitate