Un student român din Italia, pe primul loc la examenul de admitere din acest an la Facultatea de Medicină

Se numește Norbert Kereszteny, are 19 ani, este originar din Sighetul Marmației și în acest an a luat punctajul cel mai mare la examenul de admitere la Facultatea de Medicină din Italia. Conaționalul nostru a obținut punctajul de 82,4 dintr-un maxim de 90 și s-a situat pe primul loc între cei peste 60.000 de studenți care au dat același examen.

Norbert Kereszteny, 19 ani, de origine română, este studentul care a luat cea mai mare notă în Italia la examenul de admitere la Medicină. Foto: Facebook

„Știam că am avut un rezultat bun pentru că la câteva ore după ce am dat testul, am descărcat soluțiile și am calculat punctajul: țineam minte toate răspunsurile și eram liniștit. Bineînțeles, nu mă gândeam că i-am întrecut pe toți, dar am avut confirmarea când, în data de 17 septembrie, au fost publicate punctajele anonime pe site-ul Ministerului Educației, al Universității și al Cercetării. Punctajul cel mai mare coincidea cu punctajul meu și tocmai la Universitatea de Stat din Milano, unde am dat examenul”, a declarat Norbert pentru Corriere della Sera.

Norbert a fost adus în Italia în urmă cu 13 ani de părinții săi, care lucrau deja aici, la spitalul din Castellanza, provincia Varese, ca infirmieri. Tânărul nostru conațional a fost așadar motivat încă de mic să urmeze o profesie în sectorul medical, declară că îi place să ajute persoanele care suferă și să aibă grijă de semenii săi.

„Se poate spune că am crescut într-un ambient «medical», îmi este familiar. Dar probabil a avut mai multă importanță dorința mea de a fi în contact cu persoanele, să le fac să se simtă bine. Mă simt în largul meu când pot să am grijă de ceilalți, să-i ajut pe cei care se simt rău și nu mă văd făcând o muncă de birou sau în laborator”, povestește tânărul român.

Din cei peste 60.000 de studenți care și-au dorit să urmeze profesia de medic, doar 11.658 dintre ei vor intra la o universitate de stat, în baza locurilor disponibile în acest an, dar pentru românul nostru acest detaliu nu va fi o problemă având în vedere că s-a situat pe primul loc la examenul de admitere. Cu toate acestea, Norbert recunoaște că meritul nu este numai al său și că a fost ajutat foarte mult și de profesorii pe care i-a avut la liceu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am început să mă pregătesc din anul trei de liceu, imediat cum mi-am dat seama că acesta este drumul pe care vreau să-l urmez: am cumpărat cărțile și am început să studiez. În anul cinci am făcut chiar și cursurile Alphatest (cursuri de pregătire pentru examenul la Medicină – n.r.) pentru a-mi consolida astfel pregătirea. Dar trebuie să le mulțumesc mai ales profesorilor mei de liceu: toți colegii mei care au dat acest examen – 45% din clasă – l-au trecut. Și au mers la universitățile pe care le-au indicat ca fiind prima alegere”, spune Norbert.

Întrebat ce părere are despre acest examen de admitere la Facultatea de Medicină din Italia, tânărul nostru conațional mărturisește că nu i s-a părut greu și face o scurtă comparație cu același tip de examen din România.

„Mi se pare că pune bine la încercare capacitatea de a raționa (examenul de admitere din Italia – n.r.). În România e foarte diferit, examenele se dau la nivel local și întrebările sunt foarte mnemonice. Poți să-l iei doar dacă te chinui să înveți pe de rost toată materia”, concluzionează tânărul român.