Italia: Taxă de 1,5 la sută pe banii trimiși de străini în țările de origine începând cu 1 ianuarie 2019

Sunt foarte mulți bani cei 466 miliarde de dolari trimiși de lucrătorii străini în țările lor de origine numai în 2017 a decis Guvernul italian, de aceea, de la 1 ianuarie 2019 a introdus o taxă de 1,5 pe toate sumele de bani remise. Nu sunt afectați cetățenii din țările membre UE.

Italia a decis să impoziteze cu 1,5% transferurile de bani în țările din afara Uniunii Europene, indiferent de suma trimisă 

Recent, unele țări bogate cu un număr mare de migranți, au luat în considerare posibilitatea de a impozita remitențele și această decizie are ca fundament două motive: creșterea veniturilor la bugetul de stat și descurajarea activităților clandestine.

„Există fluxuri financiare generate în Italia dar care apoi sunt transferate în străinătate”, afirmă Stefano Buffagni, subsecretar de stat din parte M5S în guvernul italian. „În opinia noastră” – continuă Buffagni – „este corect ca acești bani să fie cheltuiți în Italia. Dacă merg în străinătate, este corect să fie impozitați”.

Taxa de 1,5% va afecta în principal transferurile de bani către țările în curs de dezvoltare și ar putea aduce aproximativ 60 de milioane de euro pe an la bugetul de stat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

România este confirmată în topul listei țărilor care au primit fluxuri de bani din Italia

Comunitatea românească prezentă în Italia a trimis acasă aproximativ 708 de milioane de euro în anul 2017. Aceste remitențe nu pot fi impuse taxei de 1,5 % pentru că România face parte din UE.

Pe locul doi se află Bangladesh cu 532 de milioane de euro, în timp ce al treilea loc este deținut de Filipine cu 325 de milioane de euro.

O taxă de 1,5% pe acești bani ar însemna o creștere a veniturilor statului italian cu 60/70 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 0,004% din PIB în 2017 sau 0,0034% din datoria publică italiană actualizată în octombrie 2018.