Italia: Trei morți și trei persoane dispărute în urma unor inundații care au lovit o întreagă regiune

Trei persoane și-au pierdut viața și alte trei sunt considerate dispărute în urma inundațiilor devastatoare care au lovit regiunea italiană Toscana începând cu după-amiaza zilei de joi, 2 noiembrie 2023.

Tragediile au avut loc în localitățile Montemurlo din provincia Prato, unde două decese au fost raportate, și în Rosignano, provincia Livorno, unde a fost confirmat de autorități un al treilea deces.

Conform declarațiilor directorului operativ pentru coordonarea urgențelor Protecției Civile, Luigi D’Angelo, pentru televiziunea Sky Tg24, doi soți sunt dați dispăruți după ce podul pe care se aflau în Lamporecchio, provincia Pistoia, s-a prăbușit, iar echipele de scafandri ale pompierilor desfășoară căutări intense.

În Campi Bisenzio (Firenze), o persoană a dispărut după ce și-a părăsit locuința cu mașina.

Președintele regiunii Toscana, Eugenio Giani, a efectuat o evaluare inițială a situației în noaptea de joi spre vineri, menționând că situația este în continuare foarte critică, în special în Quarrata, provincia Pistoia, care a fost complet inundată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Protecția Civilă din Italia a intervenit pe tot parcursul nopții pentru a evacua rezidenții afectați.

În același timp, Giani a anunțat că se așteaptă o creștere a nivelului râului Arno în Firenze, peste primul nivel de alertă, și au fost raportate rupturi de diguri pe mai multe râuri și torenți din regiune.

Numeroase inundații au fost raportate în provinciile Prato, Pistoia, Pisa și Lucca. În Montemurlo (Prato), torentul Bagnolo a ieșit din matcă, provocând inundații semnificative.

La Prato, toate podurile au fost închise din cauza inundațiilor, iar la Spitalul Santo Stefano din Prato, mai multe secții au fost inundate.

În alte zone, cum ar fi Stabbia (Cerreto Guidi) și Campi Bisenzio, sunt regiuni greu accesibile, fără electricitate sau conexiune la internet.

În provincia Pistoia, inundațiile au afectat multe localități, ca urmare a deversării afluenților Ombrone.

Giani a menționat că Quarrata este deosebit de afectată, cu o parte semnificativă a centrului locuit sub apă.

În localitățile Calcinaia și San Miniato, au fost evacuate zeci de familii, iar la Pontedera, un important acces la spital a fost afectat de inundații, cu eforturi în desfășurare pentru rezolvarea situației.

În provincia Pisa, s-au produs alunecări de teren pe scară largă, cu închideri de drumuri provinciale și comunale.

Inundații și alunecări de teren au fost raportate și în alte provincii, cu mii de locuințe fără energie electrică.

Printre persoanele decedate se numără Alfio Ciolini, un bărbat în vârstă de 85 de ani, găsit fără viață în propria casă din Montemurlo, localitate lovită de inundații.

În același oraș, o femeie de 84 de ani a suferit un infarct care însă, conform primarului Simone Calamai, nu pare să fie direct legat de inundații.

În Rosignano, un alt bătrân a murit în timpul evacuării dintr-o casă de îngrijire privată, afectată de inundații, însă circumstanțele exacte ale decesului sunt încă neclare, după cum explică primarul Daniele Donati.