Italia: Un bărbat a pierdut 241.000 de euro după ce o persoană l-a contactat prin telefon și s-a dat drept un angajat al băncii sale

Un bărbat în vârstă de 80 de ani din Milano a devenit victima unei escrocherii sofisticate pe internet și a pierdut 241.000 de euro după ce a primit un SMS care părea să fie de la serviciul de asistență clienți al băncii sale.

Mesajul îl avertiza despre un atac cibernetic asupra dispozitivului său mobil și a conturilor bancare asociate.

Realizând că a fost înșelat, bătrânul a depus o plângere la poliție, ceea ce a declanșat o investigație ce a durat un an și a condus la efectuarea a 18 percheziții în regiunile Toscana și Campania, vizând un număr egal de persoane suspectate de implicare într-o fraudă agravată.

Ancheta a fost condusă de Centrul Operațional pentru Securitate Cibernetică din Lombardia, sub îndrumarea Parchetului din Milano.

Investigațiile au dezvăluit cum victima, după primirea mesajului text, a fost contactată prin telefon de un presupus operator al serviciului antifraudă al băncii, care l-a convins să-și transfere economiile în conturi „sigure” pentru a preveni „retragerile neautorizate”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dintre cei 18 suspecți identificați, 11 aveau antecedente penale, inclusiv pentru infracțiuni de același gen.

Aceștia locuiau în diverse localități din Italia, incluzând șapte persoane în Agro Aversano, opt în Napoli, două în Battipaglia și una în Livorno.

Perchezițiile efectuate asupra telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice confiscate de la suspecți au furnizat anchetatorilor din Milano dovezi suplimentare privind amploarea activității ilegale.

Acest caz evidențiază riscurile tot mai mari ale infracțiunilor cibernetice și necesitatea ca cetățenii să fie extrem de vigilenți în protejarea informațiilor personale și financiare.

Autoritățile continuă să investigheze și să combată rețelele de crimă organizată care folosesc tehnologia pentru a comite fraude.