Italia: viceprimar Lega aruncă la gunoi păturile unui român fără adăpost. Localnicii îi donează alte pături și haine, apoi își cer scuze

Paolo Polidori, membru al partidului italian Lega și viceprimarul orașului Trieste, a atras un val de critici asupra sa după ce a aruncat la gunoi păturile unui bărbat român fără adăpost, apoi a publicat pe Facebook gestul său.

„Am trecut pe via Carducci, am văzut o grămadă de cârpe aruncate pe pământ, pături, geci, o plapumă și altele. Nu era nimeni în preajmă, așa că presupun că erau abandonate. Deci, ca un cetățean oarecare, care ține la aspectul orașului său, le-am adunat și le-am aruncat, cu satisfacție trebuie să spun, în tomberonul de gunoi: acum locul este decent. Cât va dura? Vom vedea. Mesajul este: toleranță zero. Vreau ca Trieste să fie curat!”, scria viceprimarul orașului în postarea sa.

Apoi, politicianul încheie cu post-scriptum sarcastic și o provocare la adresa celor care-l vor critica: „P.S. Am mers imediat și m-am spălat pe mâini! Și acum, să se dezlănțuie binevoitorii, nu-mi pasă deloc!!”

Paolo Polidori și mesajul său publicat pe Facebook. Sursa foto: Sky TG24

Cu toate acestea, după un val de critici primite pentru gestul său (dar și câteva aplauze) în special din partea locuitorilor din Trieste, Polidoro a decis să șteargă postarea de pe contul său Facebook și a revenit cu alte precizări:

„Am primit plângeri de la persoane care locuiesc și muncesc în această zonă. Și când am trecut prin Via Carducci am văzut o grămadă de zdrențe abandonate, fără efecte personale și am simțit că trebuie să intervin. Nu știu cui aparțin acele lucruri, erau niște cârpe, sper că nu au fost contaminate pentru că le-am luat cu mâinile goale. Apoi mi le-am spălat. Un operator ar fi folosit mănuși, eu mi-am spus “o fac imediat” pentru că nu vreau să văd mizeria asta în mijlocul orașului.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Referitor la bărbatul român fără adăpost care folosea acele pături pentru a se încălzi în nopțile friguroase de iarnă, Polidoro a adăugat: „Bărbatul respectiv este un român cu antecedente penale pentru care a fost emis deja un ordin de expulzare. Consilierul municipal Carlo Grilli s-a interesat, de asemenea, de acest caz. Bărbatul fără adăpost a fost preluat de serviciile sociale și cazat într-o structură pentru nevoiași, unde i s-a oferit un pat și asistență medicală pentru unele probleme de sănătate. Dar refuză ajutorul și se întoarce din nou pe stradă.”

Gestul frumos al localnicilor pentru românul fără adăpost: „Ne cerem scuze în numele orașului Trieste”

Preocupați de situația bărbatului român care trăiește pe străzile din Trieste și care urma să-și petreacă nopțile în frig, fără a avea cu ce să se acopere, dar și rușinați de gestul viceprimarului care a aruncat, fără remușcări, păturile bărbatului român la gunoi, unii localnici din oraș au decis nu numai să-i doneze haine și pături, dar și-au cerut și scuze față de acesta în numele orașului.

Hainele și păturile donate de localnici bărbatului român, alături de un mesaj în care-și cer scuze în numele orașului Trieste

„Dragă prietene, sperăm ca în această noapte să suferi mai puțin de frig. Îți cerem scuze în numele orașului Trieste”, scrie pe cartonul lăsat de localnici alături de hainele și păturile donate.

„Acesta este Trieste al meu!”, scrie o altă localnică pe Facebook, publicând o imagine de la locul unde a fost lăsat mesajul și donațiile pentru bărbatul român.