Italia: Zeci de badante și menajere străine care lucrau la negru și nu plăteau impozit, denunțate de colegele lor care au contract de muncă

Garda Financiară din Italia a descoperit recent zeci de badante și menajere străine care nu plăteau impozit pe venit, în ciuda faptului că încasau peste 8.000 de euro pe an.

Lucrătoarele erau obligate prin lege să declare aceste venituri completând formularul 730 (video cu mai multe informații despre acest formular la finalul articolului), dar nu au făcut asta niciodată.

Potrivit unui comunicat de presă emis de instituția menționată mai sus și transmis de publicația locală Livorno Today, ancheta a început după ce alte badante, care lucrează cu contract de muncă și au plătit impozitul aferent veniturilor, le-au denunțat la Garda Financiară pe unele din colegele lor care lucrau la negru și nu plăteau acest impozit.

Ancheta demarată de autoritățile locale a vizat astfel mai multe asistente familiale din localitățile Livorno, Cecina și Castiglioncello, suspectate că făceau evaziune fiscală.

După denunțul primit de ofițerii de la Garda Financiară, aceștia din urmă au încrucișat datele de la companiile prin care femeile ce lucrau la negru trimiteau banii către familiile lor aflate în țările origine.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Verificările efectuate au demonstrat apoi că 60 de menajere și îngrijitoare străine au încasat salariile la negru de-a lungul ultimilor ani, dar nu au depus declarația de venit (formularul 730) și nu au plătit, așadar, impozitul pe venit.

Reprezentanții Gărzii Financiare țin să le reamintească pe această cale lucrătoarelor din sectorul asistenței familiale că obligația de a declara veniturile încasate prin prestarea muncii de menajeră, bonă sau îngrijitoare de bătrâni le revine lor și nu angajatorilor.

Conform calculelor făcute de anchetatorii italieni, cele 60 de asistente familiale au făcut de-a lungul timpului o evaziune fiscală pentru un total de peste două milioane de euro.

Ofițerii Gărzi Financiare au dat, printre altele, și exemplul unei menajere străine, angajată a unei familii înstărite din Livorno, care nu a declarat circa 60.000 de euro proveniți din munca prestată de-a lungul ultimilor ani.

După ce a fost descoperită de autorități, femeia s-a oferit să plătească imediat toate impozitele restante.

La începutul lunii martie din acest an, Ionela Mihaela Dumitru, consultant fiscal la Torino, a atras atenția, în cadrul unei sesiuni de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia, asupra sancțiunilor dure luate de statul italian împotriva celor care omit să își depună declarația anuală de venit (formularul 730).

Mai multe detalii puteți afla urmărind video de mai jos, înregistrat în cadrul acelei sesiuni de informare.

Distribuie acest articol