Un bătrân italian a pierdut procesul cu fosta sa badantă, dar nu are de unde să-i dea banii care i se cuvin

Un pensionar italian în vârstă de 90 de ani, care a pierdut procesul cu fosta sa badantă, o femeie originară din Republica Moldova, s-a trezit că are de plătit în total 13.235 de euro, bani pe care bătrânul nu îi deține deoarece trăiește din modesta sa pensie de 700 de euro și în condiții de sărăcie, relatează Il Messaggero.

Pietro Nucci locuiește în Vigonovo, în apropierea orașului Veneția. Povestea sa tristă a ieșit la iveală după o sesizare a președintelui Asociației Avis din Vigonovo, Aldo Penazzato, care a mers miercuri să-i ducă un pachet de Crăciun, cu mâncare.

Bătrânul este bolnav și trăiește de unul singur, într-o casă sărăcăcioasă, de pe via Toniolo, nr. 35, unde șobolanii se întrec care și cum să-i fure mâncarea. Pentru a se deplasa are nevoie de un baston, dar nu poate ieși din casă de unul singur. Nu are copii sau alte rude și este văduv de aproximativ zece ani.

Casa era proprietatea lui până acum câțiva ani, apoi a vândut-o la preț de chilipir unui vecin, cu dreptul de a locui acolo până la sfârșitul vieții sale.

Bătrânul primește o pensie de la INPS de 700 de euro pe lună, dar din dara de 4 august nu își poate accesa contul deschis la Banco Posta pentru că a fost blocat și executat silit din motive judiciare. Nu are nici bani de mâncare sau de plătit încălzirea și folosește doar un mic radiator.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Trăiește și doarme în bucătărie, în condiții jalnice, 24 de ore din 24. De ceva vreme, cei de la Serviciile Sociale ale orașului îi duc de mâncare, iar ocazional primește vizita unui paznic de noapte care îi duce alimente achiziționate pe cheltuiala lui.

Nucci nu poate accesa contul său poștal pentru că a pierdut un proces în instanță cu fosta sa îngrijitoare, o femeie moldoveancă, prin sentința pronunțată la 10 octombrie 2018 de Anna Menegazzo, judecător pe probleme de muncă la Tribunalul din Veneția. Bătrânul a descoperit că are contul blocat atunci când a rugat un voluntar de la Serviciile Sociale să-i facă o retragere de bani.

Îngrijitoarea, care a lucrat pentru italian aproximativ 6 ani, 7 zile pe săptămână, de la 8.30 la ora 21:00, s-a plâns că pensionarul nu i-a făcut un contract de muncă legal pe toată perioada și a fost nevoită să lucreze la negru 4 din cei 6 ani, iar salariul pe care l-a primit a fost mai mic în raport cu munca prestată.

Procesul s-a încheiat definitiv la 8 iulie 2020. Potrivit sentinței, Nucci trebuie să plătească îngrijitoarei 8.701,96 euro, la care se adaugă cheltuielile de judecată de 2.789 euro, plus TVA și taxe legale, totul pentru o sumă totală de 13.235,39 euro. Bani pe care bătrânul nu îi deține și astfel i s-a pus sechestru pe contul bancar.

Întrucât banii din cont nu erau suficienți pentru acoperirea cotei, în fiecare lună i se rețin 20 de euro din pensie și se trimit în contul fostei îngrijitoare. „Am plătit-o pe acea femeie din când în când, cash, fără să cer chitanțe și nu e adevărat că a muncit atât de mult”, a declarat bătrânul italian în apărarea sa.