Un italian condamnat la 19 ani de închisoare se ascundea în România. Predat de poliția română autorităților italiene

Ziua de 13 ianuarie chiar a fost cu ghinion pentru fugarul internațional Giampaolo Bellavita, deoarece în cursul ei a fost predat de poliția română autorităților italiene. Bărbatul este condamnat în Italia la 19 ani și 8 luni de închisoare, informează Corriere della Sera.

Consilier provincial în Bergamo (Lombardia) între anii 1999-2004, Giampaolo Bellavita era căutat pentru infracțiuni financiare, precum asociere penală în scop de fraudă, fraudă împotriva Uniunii Europene, emiterea de facturi false și spălare de bani, comise în Italia începând din 1990.

Emis din 8 mai 2019 de Parchetul General din Brescia, ordinul de executare prevede pedepse definitive cumulând un total de 19 ani, 8 luni și 11 zile de închisoare.

Serviciul de Cooperare Internațională a Poliției (S.C.I.P.) din cadrul Direcției Centrale a Poliției Penale, condus de prefectul Vittorio Rizzi, din cadrul Departamentului Securității Publice, a procedat la extrădarea lui Bellavita, arestat anul trecut în România.

Acest lucru a fost posibil datorită activității de informare între poliția italiană și cea română. Fugarul a fost identificat și arestat în data de 12 iunie 2021, la București, în urma unui control în cadrul căruia acesta a prezentat documente false de identitate și de conducere auto.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Fugarul s-a ascuns în România încă din 2012, în urma unui proces judecat în Italia și a unei prime pedepse de 12 ani de închisoare. Deja în februarie 2017 fusese localizat și arestat în România, la cererea Italiei, dar reușise să obțină eliberarea și să-și piardă din nou urma.

„Am avut ocazia să vorbesc cu el. În următoarele ore va fi acolo”, a confirmat avocatul lui Bellavita, Benedetto Maria Bonomo, referindu-se la clientul său.

Capturarea și predarea ulterioară a lui Bellavita a fost făcută în cadrul aplicației MAE (mandat de arestare european), ceea ce confirmă eficacitatea și eficiența strategiilor operaționale convenite în cadrul grupului operativ bilateral, privind căutarea și capturarea fugarilor.