Un italian și un macedonean arestați pentru moartea lui Dumitru, românul care s-a răsturnat cu tractorul în pădure

Carabinierii de la compania din Soriano nel Cimino și reprezentanții Inspectoratului Muncii din Viterbo, în colaborare cu alte departamente de stat, au pus în aplicare ordinul emis de Tribunalul din Viterbo și au declarat sub arest la domiciliu doi bărbați, un italian și un macedonean, care se fac vinovați de moartea unui muncitor român care s-a răsturnat cu tractorul în timp ce se afla la lucru, în pădure. Alte două persoane sunt cercetate în stare de libertate, informează Tuscia Web.

Dumitru Botan era din Avrămeni, județul Botoșani, dar venise în Italia cu 10 ani în urmă, unde a murit în urma unui accident de muncă

Viața lui Dumitru Botan s-a sfârșit tragic miercuri, 19 iunie. Destinul său s-a frânt la vârsta de 30 de ani în timp ce se afla la lucru și strângea lemne cu tractorul din pădurea de la Acquaspasa. Pe un drum ușor înclinat tractorul lui Dumitru s-a răsturnat pe o distanță de 60 de metri, într-o râpă unde tânărul român și-a găsit sfârșitul. În urma morții sale au rămas o soție și doi copilași, unul de 2 ani și jumătate și celălalt doar de 6 luni.

Ancheta demarată de autorități în urma accidentului de muncă a scos la iveală responsabilitățile a doi bărbați, un italian în vârstă de 45 de ani cu inițialele D.P. și ale unui macedonean de 42 de ani cu inițialele Z.M., angajatorul și respectiv administratorul unei societăți agricole cooperatiste angajată în activitatea de defrișare în zona montană Piangoli-Acquaspasa și la care lucra Dumitru Botan. Cei doi sunt cercetați penal pentru omor agravat cu încălcarea regulilor privind siguranța lucrătorilor la locul de muncă.

Activitățile complexe de investigație ale celor care au anchetat cazul, au făcut posibilă constatarea că la data de 19 iunie 2019, Botan Dumitru în momentul accidentului conducea un tractor agricol neadecvat pentru zona de pădure unde se deplasa la momentul respectiv. Terenul prezenta o pantă abruptă (70%), iar în urma condițiilor de umiditate ale solului și prezenței unei cioate de copac tăiat, tractorul s-a răsturnat de mai multe ori într-o râpă, pe o distanță de peste 60 de metri, rănind șoferul din cabină care a fost zdrobit practic de vehicul. De asemenea, s-a constatat că Dumitru Botan nu deținea permis de conducere și nu avea nicio calificare pentru a conduce vehicule destinate activității de lucru în pădure.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aproape toți angajații societății respective lucrau la tăierea, colectarea și încărcarea lemnului fără o pregătire adecvată privind siguranța la locul de muncă. Foloseau utilaje și instrumente de lucru pentru care nu aveau niciun fel de pregătire în vederea utilizării.

Ancheta a scos la iveală și alte cazuri petrecute în aceleași condiții. Anul trecut, un alt muncitor român, C.I. în vârstă de 31 de ani, s-a rănit după ce s-a răsturnat cu tractorul în pădure, la San Giorgio, dar a declarat că nu s-a tratat de un accident de muncă ci de o cădere accidentală. Al doilea accident a avut loc în primăvara anului 2019, la Piansano, unde cetățeanul român C.P. în vârstă de 37 de ani și-a procurat o rană gravă la un picior, tăindu-se cu o drujbă.

Pe lângă cei doi bărbați declarați în arest la domiciliu, mai sunt cercetați în stare de libertate ceățeanul român C.I. și italianca E. E., în vârstă de 36 de ani, proprietară a tractorului agricol pe care conducea îl conducea Dumitru Botan.

„Ceea ce ne dorim cu adevărat – a declarat comandantul provincial al carabinierilor, Andrea Antonazzo – este să ajungem la neregulile care sunt înainte ca aceste tragedii să se întâmple. Înainte ca tractorul să se rostogolească, înainte ca cineva să-și piardă viața. Munca ar trebui să ne ajute să trăim, nu să murim!”

@rotalianul