Un italian și un moldovean prinși la vamă cu peste 55.000 de euro nedeclarați

Funcționarii postului vamal Leușeni din Republica Moldova și cei de la Aeroportul Internațional Chişinău, au prevenit două tentative de scoatere ilicită din țară a unei sume care depășea în total 55.000 de euro. Un cetățean italian urma să intre în Italia cu 36.000 de euro nedeclarați, iar un moldovean intenționa să zboare la Roma cu peste 19.000 de euro în bagaj, informează Unimedia.

Italianul călătorea la bordul unui microbuz

În primul caz, acționând în baza informației operative stabilite de către ofițerii Departamentului antifraudă, vameșii de la Leușeni au depistat în bagajele personale și asupra unui bărbat în vârstă de 73 ani, cetățean italian, suma de 36.000 de euro, nedeclarată și ascunsă în vederea transportării ilicite. Bărbatul era pasager într-un microbuz ce se deplasa din Republica Moldova spre Italia.

Cetățeanul moldovean urma să zboare pe ruta Chișinău – Roma

În al doilea caz, vameșii de la Aeroportul Internațional Chişinău, în colaborare cu polițiștii de frontieră, au depistat în bagajul unui pasager de la ruta Chişinău – Roma, suma de 19.450 de euro, nedeclarată controlului vamal.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ambele persoane au declarat că nu cunoșteau procedura care se aplică în asemenea cazuri și anume: cetățenii care au asupra lor numerar sau obiecte de valoare (lingouri de aur, monede de aur, instrumente negociabile la purtător) care depășesc suma de 10.000 de euro și urmează să intre în Uniunea Europeană, trebuie să le declare obligatoriu controlului vamal. Declarația de numerar în sine înregistrează informații detaliate privind proveniența economică și utilizarea viitoare a numerarului.

În ambele cazuri, sumele sunt pasibile confiscării speciale, iar persoanele riscă să fie sancționate contravențional.