Un italian va candida ca primar într-o comună din țara noastră: „România e cea mai bogată țară din Europa”

Un italian originar din Cuneo, oraș din regiunea Piemonte, și-a exprimat intenția de a candida ca primar într-o comună din țara noastră, după ce de mai mulți ani locuiește și lucrează în România, scrie Turnul Sfatului. El este susținut de USR și consideră că „România e cea mai bogată țară din Europa.”

Lino Magliano a ajuns în țara noastră în urmă cu cinci ani pentru un contract de muncă în construcția de micro-hidrocentrale. Inițial a mers în România pentru un contract de 4 luni, dar nu a mai plecat. S-a căsătorit, și-a întemeiat o familie, a deschis o afacere, iar recent a intrat și în politică. Lino urmează să candideze la alegerile locale și intenționează să devină primarul comunei Porumbacu de Jos, județul Sibiu.

Cunoaște România bine și consideră că avem o țară bogată

„Am umblat mai mult în România, decât în Italia”, spune Lino. „Acum în zona Teleorman am umblat mai puțin, dar în nord, în Maramureș, Bucovina, am făcut turul mănăstirilor. E superb. Superb. România e cea mai bogată țară din Europa!”

Bărbatul italian este specialist în excavări și povestește că inițial a fost trimis la Sibiu pentru un contract de patru luni:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Eu am foarte multă experiență în construcția de hidrocentrale. Micro-hidrocentrale. Am făcut cinci, șase în Italia și tot așa, o asociație de italieni, plus un băiat din Bacău au făcut o firmă în România și s-au apucat de făcut hidrocentrale. De acolo (din Italia, n.r.) m-au întrebat: Lino sunt patru luni de lucru în România, te duci?”

Lino nici nu știa pe atunci unde se află România pe hartă…

„Am zis că merg, fiind vorba de august, septembrie, octombrie, noiembrie, e bine, mă duc. Am ajuns din Timișoara și din Timișoara am venit aici. Am făcut primele două hidrocentrale, și în loc de patru luni s-a făcut un an, pe urmă încă un an și încă un an și încă un an. Am ajuns la cinci ani”, povestește italianul.

Italianul este nemulțumit că în țara noastră legile europene nu sunt respectate 

El a explicat că dacă sunt făcute așa cum spune legea, micro-hidrocentralele nu dăunează naturii. „De asta m-am supărat foarte mult, pentru noi, pe unde am lucrat nu s-a distrus nimic. O micro-hidrocentrală nu distruge nimic. Problema este de cum sunt făcute și cum sunt amenajate.”

Despre anumiți constructori din județul Argeș italianul povestește: „Au făcut patru, cinci hidrocentrale în linie, pe același fir de apă. Iese apa, iar ai luat-o, nu mai ai loc de stație de canalizare, șaht, forare… Nu ai voie de așa ceva, există lege europeană, nu știu cum de s-a întâmplat așa ceva în țara asta. Legea europeană spune clar că trebuie îngropate, nu se vede nimic, și nu se taie niciun pom. Asta am făcut eu aici. Alții, au tăiat tot, au mutat pământ dintr-o parte în alta, stricau tot ce era de stricat. Asta a fost marea greșeală. Noi am făcut în total patru micro-hidrocentrale, fără probleme.”

După mai mulți ani de când s-a stabilit în România, Lino Magliano spune că s-a săturat să vadă cum se fură bani în România 

„Greu m-am decis să candidez”, mărturisește bărbatul italian. „Pentru că eu am o firmă de săpături de excavări. Nu eu sunt șeful, șef e soția. Eu sunt șofer, mecanic, administrator, femeia de curățenie. Nu merge bine, merge foarte bine. Eu am candidat în USR pentru a fi consilier, nu primar. În august era un băiat candidat, s-a făcut un sondaj, pe urmă eu am plecat în concediu. În septembrie, m-a sunat un băiat de la USR, din Sibiu și mi-a zis – Lino, hai să vorbim un pic. Am zis – bine, ne vedem când mă întorc din concediu. Și așa a fost. Am vorbit cu băiatul, mi-a spus că au făcut un mic sondaj, că băiatul care era vorbit să candideze nu are șanse, singura șansă eram eu. Eu am zis că nu pot decide singur, trebuie să vorbesc cu nevasta, în plus ca să fiu primar, trebuie să renunț la firmă. Și asta a fost greu de decis.  A contat să fac ceva pentru sat, pentru comunitate, pentru toată lumea, asta unu, sau să fiu în treaba mea și ei să fure banii în treaba lor. Eu m-am săturat de cum se fură banii. Cum se aruncă banii, inclusiv banii mei. Și m-am săturat. Am zis să facem ceva și pentru noi și așa am candidat.”

Coronavirus? Făcut ca să distrugă economiile unor țări!

Lino spune că prietenii din Italia nu sunt afectați de problemele legate de coronavirus. „Sunt trei cazuri în Torino, iar de la Cuneo sunt 200 de kilometri. În primul rând vorbim de coronavirus ca de o simplă răceală, nu-i nimic mai mult. Din răceala asta, în România a murit mai multă lume. Ce e trist e că în anul 2020, un an ultra-tehnologic, noi suntem atât de slabi, încât cu o simplă răceală, sau cu un pic mai mult de o răceală, ne omorâm unul cu altul, ne distrugem economiile. Eu cred că a fost mai mult o politică pentru distrugere economică. Nu pentru altceva”, este de părere italianul.

De Italia, viitorul candidat la alegerile locale din România este foarte dezamăgit

„În Italia, din păcate, e guvern prost căruia nu-i pasă de populație, de nimic. Avem și noi guverne care se tot schimbă de 15 ani. După perioada Berlusconi, când a mers Italia foarte bine, a mers dezvoltare și tot, au venit ăștia de stânga și distrug tot. Vedem cum arată Italia acum, podurile cad dreapta, stânga, nu se schimbă nimic. Cum era îndreptată România, așa e Italia acum”, spune Lino Magliano.

În luna iunie a acestui an în România vor avea loc alegerile locale, iar comuna Porumbacu de Jos din Județul Sibiu are toate șansele să aibă un primar de origine italiană, care promite să fie atent la viața socială și politică a țării noastre.

Distribuie acest articol