Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European, a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European, cu 351 de voturi, a anunţat preşedintele în exerciţiu al PE, Martin Schulz.
Contracandidatul lui Tajani, socialistul Gianni Pittella a obţinut 282.
Antonio Tajani, membru al grupului Partidului Popular European (Creștin-Democrat), s-a născut la 4 august 1953, la Roma.
Este licențiat al Facultății de Drept, din cadrul Universității La Sapienza din Roma.
Începând cu anul 1994, a deținut mai multe funcții în instituții europene, cum ar fi:
- vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu transporturile (2008-2010);
- vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu industria și cu antreprenoriatul (2010-2014);
- vicepreședinte al PE (din 2014). Începând cu anul 2002, este vicepreședinte al Partidului Popular European,
- iar din 2014, este membru al Comitetului Executiv al formațiunii politice italiene Forza Italia.
Tajani a făcut valuri în 2014, când a refuzat indemnizaţia de 13.000 de euro pe lună acordată de Comisia Europeană foştilor vice-preşedinţi ai Comisiei Europene timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligaţie morală să nu accepte aceşti bani atâta vreme cât activează ca euro-parlamentar.
Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofiţer în Forţele Aeriene ale Italiei şi a lucrat apoi ca jurnalist, editor al secţiunii de afaceri parlamentare a publicaţiei “Il Settimanale”, prezentator al radiojurnalului de la postul public de radio şi director al biroului de la Roma al cotidianului “Il Giornale”. A fost trimis special în Liban, Uniunea Sovietică şi Somalia.
Pentru postul de președinte al Parlamentului European, a candidat și românul independent Laurențiu Rebega, vicepreședinte al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENF).
S-a născut la 20 februarie 1976, la Vălenii de Munte. Este licențiat în zootehnie, fiind absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (2004) și al Academiei Agricole Grindsted din Danemarca (2006).
A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova (2012-2014). În anul 2010, a devenit membru al Partidului Conservator, apoi președinte al Organizației Județene Vrancea a Partidului Conservator (2010), iar în 2014, a fost membru al Alianței PSD-UNPR-PC.
Este europarlamentar din 2014, fiind membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și în Comisia pentru Petiții.
Europarlamentarul român Laurențiu Rebega, membru al grupului condus de politicianul de extremă dreapta Marine Le Pen, a avut 55 de voturi.