Italianul care și-a omorât soția română și pe fiica ei, reclamat deseori pentru violență în familie

Salvatore Montefusco, bărbatul acuzat că și-a ucis soția în vârstă de 47 de ani, de origine română, Gabriela Trandafir și pe fiica ei în vârstă de 22 de ani, Renata, a fost reclamat de mai multe ori de conaționala noastră pentru maltratare, violență în familie și acte de persecuție.

Dar întotdeauna plângerile femeii către autorități au rămas fără nicio măsură împotriva italianului violent. Ieri, luni, 13 iunie, cele două, mamă și fiică, au fost găsite moarte, victime ale violenței domestice, chiar în ziua în care Gabriela și Salvatore ar fi trebuit să se prezinte în fața judecătorului în urma cererii de divorț formulată de româncă.

Tragedia a avut loc într-un grup de vile din mediul rural din Cavazzona, o fracțiune a localității Castelfranco Emilia (Modena), pe via Cassola di Sotto. Alarma a fost dată în jurul orei 12:15. Însuși Montefusco, un antreprenor în construcții în vârstă de 69 de ani, originar din Campania, ar fi sunat, după ce le-ar fi împușcat pe cele două femei. Bărbatul a sunat la carabinieri dintr-un bar din Castelfranco. Unii locuitori au auzit, de asemenea, țipetele și împușcăturile și au cerut ajutor la 112.

Ieri ar fi trebuit să aibă loc o primă audiere privind despărțirea celor doi soți. Se certau pentru vila pe care o dețineau. După încheierea relației dintre cei doi, femeia voia să o vândă pentru a se muta mai aproape de fratele ei în Veneto. Salvatore însă nu era de acord. De ceva vreme, o forța pe femeie să nu iasă din casă, mai ales de una singură. Fiica conaționalei noastre, Renata a suferit și ea din cauza asta. „Spunea despre Salvatore că este o persoană rea”, a precizat un vecin.

Fata s-a născut dintr-o relație anterioară a mamei sale. Relația lui cu tatăl său vitreg nu a fost ușoară. Fusese proprietarul unei firme de construcții care falimentase între timp. Permisul pentru armă îi fusese retras tocmai în urma plângerilor femeii, dar se pare că bărbatul mai avea o armă în casă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am intrat în casă și Renata mi-a spus: ‘Mâine ai să pleci, în sfârșit e audierea pentru despărțire. Au vrut să mă dea afară din casă, dar asta e casa mea. Așa că am luat pistolul, pe care îl țineam în casă și le-am împușcat pe amândouă”, a declarat Salvatore Montefusco în fața procurorului Graziano, procurorului-șef Masini și în prezența avocatului său Marco Rossi. „L-au întors pe fiul meu împotriva mea – a mai declarat bărbatul – m-au batjocorit și și-au bătut joc de mine timp de un an. Au vrut să mă dea afară din casă, dar eu am tot dreptul să stau acolo.”

Prima a fost ucisă Renata, care se afla în grădină, apoi Salvatore a intrat în bucătărie, unde se afla Gabriela și a ucis-o și pe ea. Fiul în vârstă de 17 ani al italianului și al româncei a fost trezit de împușcături. „Nu-mi amintesc exact ce s-a întâmplat în continuare. Eram exasperat”, a mai spus Salvatore care apoi a ieșit din casă și a plecat sunând la carabinieri dintr-un bar.

Procurorul din Modena, Luca Masini, a declarat pentru Corriere della Sera că „anterior, femeia a prezentat procurorului plângeri împotriva soțului său, mai întâi pentru maltratare în familie și apoi pentru acte de persecuție, delapidare și furt. Bărbatul, la rândul său, a reclamat cele două victime pentru maltratare familială și vătămări voluntare.

Procedura penală privind reclamațiile femeii a fost clasată, iar Gabriela a prezentat plângere împotriva clasării urmând a fi discutată la ședința programată pentru luni, 13 iunie, ziua tragediei. Procurorul a mai adăugat: „Chiar și urmărirea juridică pentru fapte de persecuție, cu instalarea unui dispozitiv GPS pe autoturismul reclamantului, a fost definitivată cu cerere de arhivare”.

Distribuie acest articol