Italieni, asistenți medicali cu diplome obținute fictiv în România. Nici măcar nu știau limba română

Autoritățile române au descoperit o schemă de fraudă educațională în care cetățeni italieni erau școliți fictiv în România pentru a deveni asistenți medicali în Uniunea Europeană, informează Newsweek.

Școala Postliceală Sanitară „Eugen Nicoară” din Reghin, județul Mureș, a fost identificată ca fiind centrul acestei rețele infracționale, unde, timp de 5 ani, italienii au primit diplome de asistenți medicali fără a cunoaște limba română sau a participa la cursuri și stagii de practică.

11 italieni au obținut diplome false la școala respectivă.

Perchezițiile efectuate de Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, au vizat 12 locații în județele Ilfov și Mureș, în cadrul unui dosar penal care investighează infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Poliția a declarat că investigațiile au dezvăluit existența unui mecanism ilegal de școlarizare fictivă a cetățenilor italieni, care a funcționat cu acordul și implicarea directă a directorului școlii și a altor funcționari din unitatea de învățământ.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În total, 8 persoane au fost puse sub mandat de aducere pentru audieri, inclusiv liderul grupului, un cetățean italian, profesori, funcționari ai școlii și ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș, precum și o persoană de la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Mureș.

Activitățile de investigare au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, implicând de asemenea polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

Distribuie acest articol