Italienii cer reguli stricte împotriva îngrijitoarelor și menajerelor care se întorc din România în această perioadă

«România este „Brazilia” Europei în ce privește numărul de infectați cu noul coronavirus și sperie acum toate țările bătrânului continent», scrie publicația Il Messaggero din Italia, care atrage atenția asupra lucrătorilor casnici români ce au sub îngrijire persoane vârstnice și/sau cu diverse patologii: „Îngrijitoarele românce care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă, nu sunt supuse niciunui control”, anunță sursa citată.

Numărul mare de infectați cu Sars-Cov-2 din ultimele zile și faptul că în România multe persoane testate pozitiv la noul coronavirus au părăsit spitalele în ciuda recomandărilor medicilor, au pus pe gânduri familiile italiene care beneficiază de serviciile îngrijitoarelor și menajerelor de naționalitate română. Cu cea mai mare teamă stau cei care așteaptă ca lucrătoarea să se întoarcă din România tocmai în această perioadă.

„Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători vin în contact direct cu subiecți fragili”, a spus Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, Asociația națională a angajatorilor casnici.

„Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo. În momentul de față este recomandat doar ca îngrijitoarele și persoanele asistate să fie echipate cu măști, să mențină distanțarea socială – deși este imposibil având în vedere sarcinile – și să nu prezinte simptome de boală, adică să nu depășească temperatura de 37.5 grade”, scrie sursa citată.

Se ia în calcul o testare în masă a lucrătoarelor din acest sector. „Am luat în considerare testarea acestor lucrătoare și am solicitat ajutorul Ministerului Sănătății pentru a monitoriza situația”, a mai adăugat vicepreședinte Assindatcolf.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un nou record al cazurilor de coronavirus a fost înregistrat în România astăzi, marți, 21 iulie, fiind raportate 994 de infecții în ultimele 24 de ore și alte 36 de decese. Până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere în țara noastră.