Italienii comemorează două femei românce cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

„Suportă violențe în fiecare seară, uneori dispar pentru totdeauna și nimeni nu observă acest lucru. Sunt femei ca oricare altele, dar nu sunt menționate și nu se vorbește despre ele când vine vorba de violența împotriva femeilor. Sunt femei negate în identitatea și demnitatea lor, sunt cele de multe ori constrânse să se prostitueze.” Așa își motivează o comunitate religioasă catolică din Italia, Comunità Papa Giovanni XXIII, acțiunea de comemorare a două tinere românce cu ocazia Zilei Internaționale pentru elimiarea violenței împotriva femeilor.

Italienii de la „Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea”din provincia Verona, dedică un „moment public de reflecție și rugăciune în memoria femeilor românce Venetita și Lioara”, moment care va avea loc vineri, 23 noiembrie, la orele 21:30.

Acțiunea de comemorare și rugăciune se va desfășura pe Strada Bresciana Bassone (via Bresciana) în zona distribuitorului DWK, la porțile orașului Verona, unde, în noiembrie 2014, românca Venetita (Veneția) Niacșu, în vârstă de 46 de ani, a fost masacrată în bătaie și ucisă fără milă. Nu departe, o altă victimă, Lioara Petronela Ujica, și ea de origine română, a fost găsită moartă în august 2016.

Inițiativa face parte din campania Questo è il mio corpo („Acesta este corpul meu”) promovată de Comunitatea Papa Ioan al XXIII-lea, care se întâlnește de mai mulți ani săptămânal pe străzi, la Verona, cu femeile victime ale traficului de persoane, forțate să-și vândă trupurile.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Veneția Niacșu, ucisă în Italia pe 22 noiembrie, 2014

Veneția Niacșu, originară din Galați, avea 46 de ani și a fost ucisă pe 22 noiembrie, 2014, de un client. Corpul ei a fost găsit la orele 23:30 în spatele unei cabine electrice din incinta benzinăriei DWK, pe Strada Bresciana, la porţile Veronei. Veneţia a fost târâtă de asasinul său în spatele cabinei electrice şi acolo a fost bătută la sânge. Era o femeie micuţă, cu înălţimea de 1,60 m, păr bogat şi roşu. Asasinul i-a izbit capul de colţul din beton al cabinei în care se aflau cabluri electrice apoi a strangulat-o. Asasinul nu a fost găsit.

Lioara Ujica, ucisă pe 28 august, 2016, în Italia

Lioara Petronela Ujica, tânără română de 28 de ani, a fost ucisă prin înjunghiere pe un câmp din Boscomantico (Verona) în zorii zilei de duminică, 28 august, 2016. Lioara a fost ucisă de o lovitură de cuţit în torace, care i-a perforat plămânul drept şi i-a secţionat aorta. Înainte de a o ucide, asasinul a avut un raport sexual cu Lioara. Pentru moartea femeii românce a fost condamnat la 14 ani de închisoare Marcos Renè Farina Velazquez, paraguayan în vârstă de 23 de ani. Velazquez se certase cu iubita lui, băuse mult, era supărat, și s-a răzbunat pe Lioara. Care a plătit cu viața.