Italienii de la Tg3: România, țara unde este de muncă dar salariile sunt foarte mici

Un amplu reportaj despre România a fost realizat de jurnaliștii de la Tg3, de pe canalul televiziv național italian RAI. Sunt prezentate aspecte economice, sociale, dar și de migrație. „Unul din cinci români trăiește peste hotarele țării, 4 milioane au plecat în străinătate în căutarea unor condiții mai bune de viață. Din această cauză, țara duce lipsă de mână de lucru, dar salariile în România sunt încă foarte mici.”

Giovanni Di Folco, întreprinzător italian care trăiește de 17 ani în țara noastră, spune: „De muncă este în România, problema este că salariul minim pe economie este foarte mic, de aceea lucrătorii români pleacă la muncă în alte țări, unde sunt apreciați și plătiți mai bine.”

«Un exod neîntrerupt de bărbați și femei – se spune în reportajul italienilor – muncitori și „badante” care își lasă copiii în grija bunicilor și a altor rude.”

Se dau exemple de români întorși acasă care și-au deschis o afacere cu ajutorul programului Start-up Diaspora. Printre ei, Andra Dascălu, care s-a întors după 19 ani din Anglia și a deschis un salon de estetică unde face micropigmentare capilară și Vasile Muncaciu, care după 7 ani în Italia are acum pizzeria lui în România.

Dar românii care au avut curajul de a se întoarce sunt puțini, doar 56 de proiecte au fost aprobate prin programul Start-up Diaspora, pentru ceilalți, câteva milioane, speranțele de a trăi o viață decentă în țara lor sunt din ce în ce mai puține.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai jos, un video desprins din reportajul jurnaliștilor de la TG3 în România:

Distribuie acest articol