Italienii îngrijorați de lipsa badantelor, sezonierilor și șoferilor de TIR din România după restricțiile impuse de guvern

Îngrijitoarele și menajerele românce care au plecat sau urmează să plece în concediu, sezonierii români din sectorul agricol care nu mai pot veni la timp pentru campaniile de recoltare, dar și șoferii români de TIR care, de asemenea, beneficiază de concedii în această perioadă, au devenit subiect de dezbateri astăzi, în Italia, după ce ministrul Sănătății din această țară a emis o ordonanță prin care impune persoanelor care vin din România să petreacă 14 zile în carantină. Măsura a intrat în vigoare astăzi și, momentan, este valabilă până la 31 iulie 2020, dată la care situația va fi evaluată din nou de către autoritățile italiene pentru a decide dacă restricția poate fi eliminată sau trebuie prelungită.

Îngrijorările sunt reciproce, constatăm din ce scrie presa italiană, dar și din comentariile și mesajele trimise de conaționalii noștri pe pagina noastră de Facebook, unde mulți dintre ei vor să știe cum vor putea să procedeze pentru a se întoarce în Italia din concediu. Situația pare a fi mai complicată în cazul îngrijitoarelor care locuiesc la domiciliul persoanelor asistate și familiile refuză să le permită să petreacă perioada de carantină în aceeași casă cu bătrânii, iar altă locuință nu au la dispoziție. Întrebarea care o pun cel mai des badantele aflate în această situație este: „Unde stau în carantină?”

„Vă rog să mă ajutați, nu am înțeles. Unde se stă în izolare? Eu trebuie sa ma întorc luni, nu pot sta în carantină în casă bătrânei”, întreabă îngrijorată Nicoleta.

Autoritățile italiene nu au venit cu clarificări referitoare la astfel de situații, momentan nici nu au fost luate în considerare, se pare. Familiile bătrânilor, la fel ca și îngrijitoarele, nu știu cum să procedeze, mai ales cele care erau programate să se întoarcă în acest weekend la muncă. O soluție pentru ele ar fi să facă testul pentru coronavirus și, dacă rezultatul este negativ, să fie primite înapoi la servici, cum s-a procedat și în Austria, dealtfel. Cine plătește acest test, însă: statul italian, familia sau badanta? Și până sosesc rezultatele, unde va fi cazată badanta? Sunt întrebări la care se așteaptă un răspuns de la autorități cât mai repede posibil.

În ceea ce le privește pe îngrijitoarele și menajerele care urmează să se întoarcă în Italia în perioada următoare, probabil cel mai indicat ar fi, de asemenea, să efectueze un test în România cu 24/48 de ore înainte să pornească la drum, pentru a elimina orice problemă. Cu toate acestea, autoritățile italiene trebuie să vină cu precizări clare în această privință pentru a le asigura că nu vor fi supuse măsurii de carantină chiar și cu un test negativ în mână.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O altă categorie de lucrători din Italia care se află în centrul discuțiilor astăzi este cea a lucrătorilor sezonieri din agricultură. Colidretti (Confederația Națională a Cultivatorilor din Italia) preconizează că agricultorii italienii vor avea probleme serioase cu recoltarea fructelor și legume în această perioadă, deoarece această măsură împiedică sosirea în Italia a mii de sezonieri, majoritatea din România.

„Ordonanța care prevede carantina pentru persoanele care în ultimele 14 zile au fost în România și Bulgaria, semnată de ministrul Sănătății, Roberto Speranza, răspunde îngrijorărilor legate protecția din sectorul sănătății publice, o temă care a fost întotdeauna văzută Coldiretti ca fiind printre cele mai importante. Cu toate acestea, nu putem decât să ne îngrijorăm cu privire la posibilele repercusiuni pe care le va avea acest lucru asupra sectorului agricol, care deja se confruntă cu problema lipsei de forță de muncă pe câmpuri”, susține președintele Coldiretti Trentino Alto Adige, Gianluca Barbacovi.

„Peste 100.000 de de sezonieri agricoli vin în fiecare an din România în Italia, la care se adaugă peste 10.000 de cetățeni bulgari. Mulți dintre acești lucrători se află deja în Italia, dar rămâne oricum îngrijorarea că această carantină va limita sosirea lucrătorilor pentru recolta care, în mod tradițional, în Italia începe în august și continuă până în septembrie și octombrie, odată cu recoltarea strugurilor roșii mari”, mai adaugă reprezentantul Coldiretti.

Nu în ultimul rând, decizia luată ieri de ministrul Sănătății din Italia de a impune carantina persoanelor care se întorc din România îi afectează și pe șoferii de TIR angajați la firmele italiene care fie au plecat în concediu deja și acum sunt constrânși să stea în carantină, fie urmează să plece în perioada următoare și nu știu când vor avea posibilitatea să revină la locul de muncă fără a fi nevoiți să petreacă 14 zile închiși în casă. Mai mult decât pe șoferi, însă, măsura îi afectează pe transportatorii italieni care au foarte mulți angajați români și acum nu mai au personal îndeajuns pentru a onora comenzile.

„Noi, respectând aceste măsuri, ne trezim acum că avem șoferii care se întorc din concediu și trebuie să stea 14 zile în carantină, iar alți șoferi, pe de altă parte, trebuie să plece în concediu în perioada următoare, deci încercăm să le mutăm zilele de concediu. Rezultatul: TIR-urile noastre sunt blocate din cauza lipsei de șoferi, în timp ce alte companii de transport, care au sediile în România, pot să lucreze fără probleme și, prin urmare, să ne preia comenzile”, spune Giacomo Corsi, referentul pentru sectorul transporturilor de la Confindustria Verona.

Corsi susține, așadar, că pe lângă faptul că șoferii sunt blocați și companiile italiene nu pot astfel să onoreze comenzile, acestea trebuie să lupte și cu concurențe neloială din sector deoarece firmele de transport din România pot circula în această perioadă fără nicio restricție.

Distribuie acest articol