Italienii își amintesc: 18 iulie 1976, primul 10 la Jocurile Olimpice. Nadia Comăneci, numele tău e legendă!

Nadia Comăneci, legenda sportului mondial

„La Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, Nadia Comăneci, pe atunci în vârstă de 14 ani, era prima gimnastă din lume care primea nota 10 la Jocurile Olimpice, după o performanță perfectă la paralele asimetrice. Românca devenea o legendă a gimnasticii mondiale.”, așa scrie astăzi, 18 iulie, 2018, după 42 de ani, presa italiană despre campioana noastră.

18 iulie 1976, zecele perfect al Nadiei Comăneci

La acea dată, nota 10 nu o mai primise nimeni la gimnastică artistică în istoria Jocurilor Olimpice, de aceea tabela a arătat, neputincioasă, nota 1.00. Nu era programată pentru patru cifre, nu știa, nu credea că există perfecțiune în acel sport. Până atunci, pe 18 iulie 1976, când a trebuit să se închine în fața Nadiei noastre, atunci când comentatorul a fost nevoit să anunțe: „Doamnelor și domnilor, mutați virgula. Avem un 10 perfect!” Și clădirea a explodat în uralele tuturor.

Nadia Comăneci: „Nimeni nu știe când anume intră în istorie. Nu există manuale de specialitate în domeniu, care să-ți spună cum să faci față momentului. Cum la paralele concurasem ultima, am început imediat să mă încălzesc pentru bârnă. În timp ce-mi făceam încălzirea pentru bârnă pe panoul electronic s-a afișat nota. Un 1.00. Am continuat să mă încălzesc fără să-mi pese de ce se întâmplase, concentrată asupra următorului excercițiu. Bela (antrenorul sportivei – n.r.) a venit lângă mine și l-am întrebat: Dom’profesor, e într-adevăr un 10? Zâmbetul i s-a lățit de la o ureche la cealaltă și mi-a răspuns că da. Brusc, am uitat de acel zece și m-am mutat la bârnă. Până la sfârșitul concursului am luat șase de 10. Nu m-au impresionat câtuși de puțin”, s-a destăinuit gimnasta.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O destăinuire care conturează perfect portretul unei sportive, al unui om puternic, dar în același timp modest și dornic să-și ducă la bun sfârșit obiectivul pentru care a muncit temeinic. Erau atunci cu Nadia doar aparatele, antrenorii și dorința perfecțiunii!