Vrancea: descoperă zeci de mine antipersonal care ar fi putut exploda, în timp ce săpa în grădină

Peste treizeci de mine antipersonal au fost descoperite în curtea unui localnic din satul Ivăncești, comuna Boloteşti, judeţul Vrancea, în timpul săpăturilor pe care le făcea pentru amenajarea unei fose septice. Muniţia a fost preluată de pirotehnişti pentru distrugere controlată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă (ISU) Vrancea, căpitan Cristina Duţă, echipa pirotehnică a fost anunţată, marţi, că în curtea unui cetăţean din satul Ivănceşti, comuna Boloteşti, s-a descoperit muniţie neexplodată, relatează Mediafax.

Specialiştii pirotehnişti s-au deplasat la faţa locului, unde au identificat trei mine antipersonal, descoperite în timp ce se efectuau săpături în curtea casei pentru amenajarea unei fose septice.

Zona a fost cercetată cu detectorul de metale în cursul zilei de miercuri şi s-au făcut în continuare săpături de pirotehnişti, în total identificându-se 32 de mine antipersonal.

Deşi provin din timpul primei conflagraţii mondiale, acestea se aflau în stare bună de conservare, fiind îngropate la circa 1-1,5 m adâncime în pământ.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Elementele de muniţie neexplodată au fost ridicate şi transportate în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat în vederea distrugerii.

Alte trei elemente de muniţie rămase neexplodate, respectiv un proiectil exploziv de calibru 152 milimetri şi două proiectile perforante de calibru 76 milimetri au fost ridicate, la începutul acestei săptămâni, din localităţile Moviliţa, Mărăşeşti şi Năneşti.