Judecătoare din Italia de origine română, distinsă cu Premiul Areté 2023

Oana Andreea Mecleș, în vîrstă de 36 de ani, primul magistrat de origine română în Italia, a fost onorată pe data de 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, cu premiul Areté 2023, pentru activitatea sa remarcabilă ca judecător, se arată pe pagina Vișeul de ieri și de azi.

„Premio Areté” este un premiu care se acordă de Asociația Politeia în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Senatului Italiei.

Acest premiu recunoaște și celebrează contribuțiile remarcabile ale românilor din Italia în diverse domenii ale vieții economice, sociale și culturale.

407444744_777072031125431_6057654176023206800_n
Oana Andreea Mecleș, distinsă în Italia cu premiul Arete 2023. Sursa foto: Facebook/Vișeul de ieri și de azi

Născută în 1987 în Vişeu de Sus, Maramureș, Oana Mecleș este primul magistrat de origine română din Italia. Ea s-a mutat cu familia în Italia în anul 2002, absolvit Universitatea din Torino și are cetățenia italiană.

Ajunsă în Italia, tânăra a întâmpinat provocări considerabile, inclusiv bariera lingvistică:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu știam un cuvânt în italiană, la școală învățam pe de rost, fără să înțeleg ceva”, a povestit ea.

Cu toate acestea, datorită determinării și muncii asidue, nu doar că a reușit să depășească aceste obstacole, dar a și excelat în studiile sale.

După absolvirea liceului, Oana a ales să se înscrie la Facultatea de Drept, studiind de multe ori până la 14 ore pe zi. Succesul său academic nu doar că a onorat sacrificiile familiei sale, dar a și stabilit un precedent valoros în comunitate.

Dedicarea ei nu a rămas nerecompensată; a finalizat studiile în avans și a început un stagiu, care a consolidat dorința ei de a deveni magistrat.

Visul și l-a împlinit luni, 27 septembrie 2021, când a depus jurământul ca judecător în fața consiliului de judecată de la tribunalul din Cuneo, prezidat de dr. Alberto Tetamo și procurorul Onelio Dodero. A devenit atunci primul magistrat în Italia de origine română.