Jurnalist italian de la RAI, care și-a ucis soția în somn, declarat nevinovat. „Era un demon care ieșea din capul ei”

Gianluca Ciardelli, un jurnalist de la televiziunea publică RAI din Italia, a fost achitat luni, 4 decembrie 2023, de acuzațiile de omor, aduse în urma unui tragic incident în care și-a ucis soția.

Crima a avut loc în luna mai a anului 2021, în cartierul Balduina din Roma, capitala Italiei, unde Ciardelli a atacat-o pe soția sa, Lorella Tomei, în timp ce aceasta dormea, lovind-o cu un obiect contondent.

În jurul orei 01:00 din acea tragică noapte, jurnalistul și-a sunat fiul, Simone, căruia i-a spus: „Mama nu se trezește, i s-a făcut ceva”.

El vorbea despre soția sa ca și cum ar fi dormit, „manifestând clar o stare psihică alterată”, conform declarațiilor din tribunal, în timp ce realitatea era din păcate alta: la acea oră Lorella Tomei fusese deja ucisă.

De altfel, când experții în psihiatrie l-au întrebat pe Ciardelli de ce și-a ucis soția, el ar fi răspuns că „masonii m-au pus să fac asta”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Era un demon care ieșea din capul soției mele”, a mai precizat el, adăugând rugămintea: „nu continuați să mă întrebați despre crimă. Nu-mi amintesc nimic, am fost posedat”.

„Ciardelli și-a ucis în mod brutal soția. Ca reprezentant al acuzării, în fața unei crime atroce ca aceasta aș fi cerut pedeapsa maximă.

Dar, în acest caz, actul a fost comis într-o stare de incapacitate de a înțelege și de a decide a subiectului”, a spus procurorul care s-a ocupat de caz.

Fiu său, Simone, la aflarea sentinței, a declarat pentru ziarul Repubblica: „După expertize mă așteptam la asta. Ceea ce cred este că statul și justiția italiană, așa cum este acum, nu protejează familiile care au acasă persoane cu astfel de patologii.”

„Tatăl meu a avut mai multe crize: cred că dacă statul ar fi fost mai prezent… poate nu toate crimele, dar unele ar putea fi evitate”, a mai spus fiul inculpatului.

Simone Ciardelli „nu mai are relații” cu tatăl său, mai precizează ziarul italian menționat mai sus.

„Ciardelli a lăsat toate dovezile, incontestabile, care inevitabil ar fi dus la inculparea sa. Când a sosit poliția, el a făcut pe neștiutorul. A început să citească o carte lângă soția moartă.

Era într-o stare de delir total și deconectare de realitate”, se arată în rechizitoriu, în care se precizează că bărbatul nu mai lua tratament de câteva săptămâni.

- Continuarea după publicitate -

Ciardelli, așadar, ar fi un subiect afectat de o formă gravă de tulburare bipolară maniacală. „A avut o lungă istorie clinică, suferința sa este o tulburare de dispoziție foarte gravă”, au explicat experții în sala de judecată.

„Încercarea sa de a ascunde obiectele folosite pentru a lovi doamna a fost grotească și neîndemânatică. Resturile de ceramică au fost aruncate într-o pungă de gunoi. La fel se poate spune și despre petele de sânge: a folosit înălbitor care nu are efecte în acest sens”, au mai precizat experții în sala de judecată.

Ei au mai explicat și că, la momentul faptei, inculpatul era „fără acoperire farmacologică. De altfel, chiar și psihiatrul său fusese mințit, spunându-i-se că acesta continua să ia medicamente pentru boala sa gravă, s-a mai aflat în timpul procesului.

Așadar, jurnalistul Rai a fost absolvit de orice vină din cauza incapacității sale mentale de la momentul faptei.

Expertiza efectuată de medicii legiști Vittorio Fineschi și Rolando Paterniti, care au concluzionat asupra incapacității lui Ciardelli, a evidențiat totuși „periculozitatea socială” a acestuia, motiv pentru care procurorul a cerut măsura de siguranță definitivă de internare într-o structură REMS.

Aceasta este verdictul Tribunalului din Roma, care a decis însă ca Ciardelli să fie internat timp de 15 ani într-un instituție REMS (Residenza per l’Esecuzione delle Misure di Sicurezza – o structură destinată tratării și îngrijirii persoanelor cu probleme de sănătate mintală care au comis infracțiuni).

@rotalianul