Jurnalist italian despre cazul de la Caracal: Modul cum reacționează oamenii ne spune multe despre România

Drama de la Caracal unde un bărbat român, Gheorghe Dincă, în vârstă de 66 de ani a masacrat două fete adolescente, este intens mediatizată și în Italia. După ce a prezentat pe scurt cum s-au petrecut faptele, jurnalistul Francesco Magno, într-un articol pentru East Journal, scria despre reacția românilor la astfel de evenimente:

„Nu este prima dată când în România un eveniment dramatic declanșează proteste și manifestații împotriva întregului sistem politic și instituțional. În anul 2015, în urma incendiului de la București, din clubul Colectiv, unde au murit zeci de tineri după ce în interior s-a declanșat un incendiu, guvernul social-democrat condus de Victor Ponta a fost obligat să demisioneze sub presiunile uriașelor manifestații care aveau loc în stradă. Și în acest caz, moartea victimelor a fost imputată corupției și ineficienței administrației publice de la București, care acordase prea ușor autorizația de funcționare unui local cu probleme structurale clare. Evident, vinovații tragediei erau considerați membrii guvernului și ai partidului social-democrat, răspunzător de tot ceea ce se întâmplă rău în țară.

Este greu de crezut că toate evenimentele tragice pot fi întotdeauna atribuite celor de la conducere sau corupției.

Corupția devine ceva abstract în România și este responsabilă de orice eveniment nefericit care afectează opinia publică. Orice oportunitate este bună pentru ca românii să fie indignați de ineficiențele sistemului. La aceasta se adaugă ura din ce în ce mai mare a populației față de poliție și jandarmerie, un resentiment născut în urmă cu aproximativ un an, în urma demonstrației diasporei care s-a încheiat cu violență la 10 august 2018, când protestatari pașnici au fost gazați aparent fără motiv. Prin urmare, o crimă devine un nou pretext pentru a se ieși în stradă și a-și arăta indignarea față de sistem.

Uneori însă cea mai banală explicație este și cea mai simplă. Biata Alexandra a fost victima unui om nemilos și a unui polițist incompetent: două fatalități tragice, în care PSD sau sistemul corupt cu greu pot fi acuzate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Totuși, modul în care oamenii reacționează la aceste evenimente ne spune multe despre situația din țară și despre sentimentul comun care stăpânește opinia publică, românii se simt victime ale unei structuri puternice, superioare, căreia îi reproșează totul. Un sentiment care este oarecum rezultatul istoriei și al eredității regimului comunist, statul este responsabil pentru orice s-ar întâmpla, fie că este un eveniment pozitiv sau tragic, iar de cele mai multe ori, din păcate, este tragic.

A te obișnui cu libertatea înseamnă și să te obișnuiești cu destinul, chiar tragic. A nu te resemna cu soarta evenimentului nefericit și a fi mereu nevoit să cauți o vină superioară, o motivație obscură, este un alt semn al tranziției post-comuniste care nu s-a încheiat niciodată în România.”