Karol Mihai Gheti, un mic pianist român din Italia și primele mari succese internaționale ale sale

Pasiune sau aptitudine înnăscută, har, talent, dar sau vocație. Nu știm cum să o numim dar dacă la o vârstă fragedă deja te exprimi cu succes într-un domeniu anume, te poți considera un învingător.

La pian, Karol Mihai Gheti

Se numește Karol Mihai Gheti, s-a născut în România, județul Hunedoara, are 10 ani și locuiește împreună cu familia sa în Novi Ligure, provincia Alessandria, din Italia. Părinții săi, intelectuali atenți la manifestările și emoțiile copilului lor, i-au observat repede aptitudinile și l-au așezat acolo unde se părea a-i fi pe plac băiețelului: în fața unui pian. A fost o decizie plină de înțelepciune, pentru că micuțul Karol Mihai, la numai 10 ani, este deja câștigătorul a șapte premii internaționale:

  • Premiul al 2-lea la Concursul International de Interpretare Muzicala „Franz Schubert” 2016 din Italia;
  • Premiul special la Concursul „Trecut. Prezent. Viitor”, 2016, Deva – România;
  • Premiul I la concursul „Trecut. Prezent. Viitor”, 2017, secțiunea pian, Deva – România;
  • Premiul I la concursul „Trecut. Prezent. Viitor”, 2017,  creație literară, Deva – România;
  • Premiul al 2-lea la concursul international pentru tinerii muziciști „Premio Antonio Salieri”, 2017, Italia;
  • Premiul al 3-lea la concursul international „Musica Insieme”, 2017, Italia;
  • Premiul al 3-lea la „European Music Competition Moncalieri”, 2017, Italia.

Despre Karol Mihai Gheti, ne povestește chiar mama sa:

Karol Mihai Gheti și primul său „pian”

„Karol s-a născut la 23 iunie 2008 în localitatea Brad, din județul Hunedoara. Când a împlinit 2 anișori, în anul 2010, în România era perioada de criză economică și nu reușeam să ne mai descurcăm. Eu lucram ca profesoară de științe socio-umane iar salariul în învățământ era mic, soțul avea o firmă de construcții iar lucrările au început să fie din ce în ce mai puține. O aveam pe mama-soacră care lucra în Italia, la Novi Ligure, unde suntem și astăzi, și am decis să ne încercăm norocul.

Soțul a venit în luna mai 2010, iar eu și Karol l-am urmat în iulie, același an.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când am ajuns cu Karol în Italia, soțul a vrut să îi facă o surpriză și l-a așteptat cu un pian de jucărie. A fost primul pian al lui Karol… I-a plăcut foarte mult. Petrecea mult timp cântând, ascultând melodiile încorporate și încercând să cânte și el.

După doi ani, observându-i tenacitatea, când am văzut că el continua cu această pasiune, l-am înscris la școala de muzică ‘Alfredo Casella’ din Novi Ligure. De la 4 ani până la 6 ani a făcut ‘propedeutica musicale’ un curs de pregătire muzicală, cu maestra Raffaella Tassistro. De la 6 ani jumătate a început să studieze pianul cu maestrul ucrainean Nikolay Bogdanov. Făcând lecția de probă cu maestrul Nikolay, acesta și-a dat seama imediat că fiul meu, Karol, are ureche muzicală și predispoziție pentru pian.

Karol Mihai Gheti

Practic, maestrul Nikolay Bogdanov s-a regăsit în Karol ca elev. Astfel, băiețelul meu a început studiul, a urmat participarea la concursuri iar primele succese nu s-au lăsat așteptate.

Karol este acum elev în clasa a 4-a la școala elementară ‘M.L.Zucca’ din Novi Ligure. Este un elev de nota 9 și 10, vorbește bine limba engleză, iar materiile sale preferate sunt geografia, științele, matematica, engleza și muzica, materii la care are mereu 10 pe linie. Pasiunea lui cea mai mare, însă, pe lângă muzică, este astronomia. Este extrem de curios în acest domeniu și știe extrem de multe despre astronomie, despre sistemul solar. Când va fi mare vrea să devină astronaut.”

Un copil perspicace, curios, inteligent, un copil cu talente și pasiuni în continuă descoperire, un copil de care suntem siguri că vom mai auzi în curând. Un copil român!