Legenda bobocului de trandafir roșu de la Veneția. Pe 25 aprilie bărbații îl dăruiesc femeilor iubite

Data de 25 Aprilie, reprezintă pentru orașul Veneția o dublă sărbătoare, la nivel national se sărbătorește Ziua Eliberării de sub regimul nazist, iar la nivel local Ziua Sf. Marcu, sfântul protector al orașului. În această zi, la Veneția se dăruiesc femeilor boboci de trandafiri roșii.

Marcu Evanghelistul a fost un evreu creștinat din Ierusalim, devenit potrivit tradiției creștine misionar și episcop în Alexandria. Este considerat în mod tradițional unul dintre cei patru evangheliști, lui fiindu-i atribuită Evanghelia după Marcu. Simbolul său este leul, iar relicvele sale se află în Domul San Marco din Veneția. Leul, ca simbol al Veneției, provine de la patronajul Sfântului Marcu asupra orașului.

Pe data de 25 aprilie, când la Veneția au loc manifestări de sărbătoare dedicate Zilei orașului, bărbații dăruiesc boboci de trandafiri roșii femeilor iubite. Legenda bobocului de trandafir roșu (La leggenda del Boccolo) face ca mitul, tradiția, religia și romantismul să coexiste de secole în acest oraș minunat.

Legenda bobocului de trandafir roșu, o poveste de iubire între Maria și Tancredi

Legenda narează că Maria (i se mai spunea Vulcana pentru ochii ei minunați) o frumoasă fată, fiica Dogelui Orso I Partecipazio în funcție între anii 864 și 881, s-a îndrăgostit de tânărul trubadur Tancredi. Cei doi se iubeau mult, dar tânărul avea origini umile, impediment care le obstacola posibilitatea de a primi binecuvântarea Dogelui venețian. Tancredi a hotărât astfel, să plece la război pentru a dobândi glorie și faima în luptă și a reveni ca erou la Veneția.

Vestea faptelor curajoase ale lui Tancredi a făcut curând înconjurul lumii, până când într-o zi, luptând alături de Carol cel Mare împotriva maurilor din Spania, a căzut rănit mortal pe o tufă de trandafiri. Sângele său a vopsit în roșu intens un boboc de trandafir pe care Tancredi l-a încredințat prietenului său, Orlando, să i-l ducă Mariei ca ultimul semn al dragostei pe care i-o purta.

În ziua de 25 aprilie, după ce a primit darul lui Tancredi de la Orlando, Maria a fost găsită moartă, în patul ei, cu bobocul de trandafir care se odihnea în dreptul inimii sale. De atunci, bobocul de trandafir roșu a devenit pentru locuitorii Veneției simbol al iubirii neclintite.

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Te-ar mai putea interesa

Publicitate
Susține publicația noastră!