Laura Rus, fotbalistă de succes la o echipă din Italia: „În România nu sunt deloc apreciată”

Laura Rus are 31 de ani, vine din oraşul Bocşa, județul Caraş-Severin și este una dintre cele mai experimentate fotbaliste ale României în acest moment. De curând, a semnat cu echipa de Serie A, Hellas Verona, după ce returul campionatului trecut a jucat tot în Italia, la nou promovata Sassuolo, pe care a ajutat-o să rămână în prima ligă, relatează cotidianul Adevărul într-un amplu articol dedicat româncei noastre.

Cariera impresionantă s-a clădit pe ambiţia fetei născute într-un mic orăşel din vestul României, acolo unde prea puţini credeau în fotbalul feminin. Lala a crescut pe lângă tatăl său, fost fotbalist şi fratele ei care juca deja în echipa mare a oraşului când ea avea doar 10 ani.

Laura este cunoscută ca fotbalistă sub numele de Lala şi are o carieră impresionantă în fotbalul feminin

Până acum a jucat în campionate puternice, precum Primera División, Cypriot First Division, Elitedivisionen (prima ligă din Danemarca) şi WK League (primul eşalon feminin al fotbalului din Coreea de Sud), unde a fost şi golghetera campionatului. Cea mai mare performanţă personală a fost titlul de golgheter al Ligii Campionilor, pe care l-a obţinut în sezonul 2012/2013, cu atât mai senzaţional cu cât echipa sa nu a depăşit faza optimilor în această competiţie.

Laura Rus semnând cu Hellas Verona. Foto: Donne Nel Pallone

La 18 ani, Laura a semnat primul contract cu o echipă din străinătate

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am semnat cu Sporting de Huelva din Spania şi de atunci nimeni nu a mai putut să mă oprească. Am jucat în Cipru, în Danemarca, în Coreea de Sud şi acum în Italia. Am fost golgheter în Champions League, în 2012 şi am fost golgheter şi când am jucat în campionatul din Coreea de Sud”, spune Laura, care este cotată în primele 50 de jucătoare ale lumii. Despre cei trei ani jucaţi în Coreea de Sud, spune că din punct de vedere sportiv au fost printre cei mai buni din carirera sa, însă nu a reuşit să se adapteze deloc cu stilul de viaţă. „Am revenit după trei ani în Europa, în Spania, pentru că psihic eram la pământ. Eram praf. Nu am reuşit să mă adaptez”, afirmă Lala.

Laura Rus. Foto: Giancarlo Dalla Riva

Lala este fericită că a semnat cu o nouă echipă din Italia, pentru care în meciurile de pregătire a marcat deja patru goluri

„La Verona avem aceleaşi condiţii ca băieţii. Asta pentru că echipa de fete a fost preluată de clubul de fotbal masculin. Avem baza noastră, unde ne antrenăm zilnic şi nu ne lipseşte nimic. Echipa este în primele cinci din Seria A. Eu sper să înscriu cât mai multe goluri şi să devin golgheter”, îşi dezvăluie bănăţeanca planurile de viitor.

Despre fotbalul feminin crede că nu va ajunge vreodată să fie privit ca cel masculin şi diferenţele vor exista întotdeauna. „Aşa e mentalitatea. Chiar dacă în multe ţări se fac eforturi mari pentru dezvoltarea fotbalului feminin şi se oferă condiţii deosebite, în Danemarca, în Olanda. În Coreea de Sud eram stimată şi respectată de nu îmi venea să cred. În România nu sunt apreciată deloc”, spune fotbalista originară din Caraş-Severin.

Lala consideră că s-a realizat ca fotbalistă

Spune că şi-a îndeplinit visul şi reuşeşte să trăiască bine din activitatea ei. „Pentru asta trăiesc şi din asta trăiesc. Nu fac altceva. Am reuşit să-mi cumpăr un apartament în Timişoara, ajut cum pot fotbalul feminin din Reşiţa, handbalul, copiii din Bocşa. Cu echipamente, cu mingi, le mai plătesc cheltuieli, cât pot şi eu. Am o cupă, pe care o organizez în fiecare an, la Reşiţa şi care îmi poartă numele. Sunt lucruri pentru care le fac din suflet. Pentru că şi eu am plecat de jos şi nu am fost crescută în puf. Primul salariu pe care l-am câştigat, l-am trimis mamei mele pentru că aşa am simţit eu că trebuie să fac”, spune Laura Rus.

Sursa: Adevărul

Distribuie acest articol