Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Italia organizează „IEs to tradition, IEs to modernity”

Începând cu 23 iunie 2021, Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Italia (LSRS Italia), organizează evenimentul IEs to tradition, IEs to modernity, dedicat celei mai așteptate sărbători din lunile verii: Ziua Iei, se arată într-un comunicat sosit pe adresa redacției noastre.

O echipă de tineri români, ce studiază în universitățile din Italia, a început în 2015 o campanie curajoasă de promovare a culturii în străinătate. LSRS Italia organizează anual evenimente cu ocazia marilor sărbători, precum Ziua Mărțișorului și Ziua Iei, afirmând că prin cultură se creează un liant special între noi, care ne unește și ne ține împreună.

Ziua Iei 2021 continuă tradiția evenimentelor organizate de LSRS Italia pentru a celebra frumusețea și unicitatea tradițiilor vestimentare românești. Evenimentul se va desfășura atât în mediul online cât și cel offline, în respectul normelor de securitate impuse de Guvernul Italian în această perioadă.

Pe 23 și 24 iunie av fi lansat un teaser video pe pagina Facebook și Instagram a LSRS Italia, prin care va fi pus în lumină portul iei și faptul că acesta rămâne un element important în cultura tinerilor români, indiferent de țara în care locuiesc.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe de altă parte, în raport cu edițiile anterioare, anul LSRS va aduce câteva inovații surpriză în prezentarea portului tradițional. Mai exact, acesta va fi combinat cu diverse articole vestimentare, ceea ce simbolizează o simfonie armonioasă între cultura tradițională și cea modernă. Prin rolul ei identitar, ia ne reamintește de asemenea de importanța libertății de exprimare redescoperind tradiția nu într-un conflict cu modernitatea, ci într-o continuitate cu ea.

În 25 iunie acceptând invitația făcută de asociația „La Blouse Roumaine” de a aduce un omagiu celor care în ziua de azi păstrează și promovează arta croitoriei și a confecționării Iei, va fi organizat un workshop online cu doamna Rodica Ispas, expertă în meșteșugul țesuturilor și cusăturilor din zona Sibiului. Dânsa ne va arăta tehnicile și procedurile prin care se realizează această deosebită piesă de îmbrăcăminte tradițională.

În 26 iunie vor fi publicate pe Instagram o serie de stories cu diverse curiozități despre ie, pășind pe tărâmul mitologiei și a istoriei simbolurilor, subliniind originile arhaice și fascinante ale culturii vestimentare tradiționale.

Seria de evenimente dedicate Iei se va încheia în data de 27 iunie cu obișnuitul party, care anul acesta se întoarce live și se va ține sub forma de rafraîchissement la localul Villa Fornarola din Albano Laziale (RM).

Aici va fi organizată o expoziție de ii, poze, și obiecte artizanale tradiționale din diferite zone ale României, alături de un spectacol de muzică tradițională românească. Amintim că acest eveniment din 27 se bucură de patronajul comunei Albano Laziale.

@rotalianul