Lipsă de mână de lucru în sectorul agricol din Italia. Românii sunt cei mai numeroși, dar nu suficienți

Reprezentanții Coldiretti, cea mai mare organizație de fermieri din Italia, sunt tot mai îngrijorați de lipsa mânii de lucru, subliniind că un produs agricol din patru este recoltat de muncitori străini.

Există 358.000 de lucrători din 164 de țări diferite care lucrează în agricultură, furnizând mai mult de 30% din totalul zilelor de muncă necesare acestui sector, conform raportului Dossier Idos.

Cei mai mulți dintre acești muncitori provin din România, Maroc, India și Albania, dar sunt reprezentanți din toate naționalitățile.

Majoritatea sunt angajați temporari care vin în Italia pentru muncă sezonieră, întorcându-se apoi în țările lor de origine și dezvoltând relații profesionale și personale cu antreprenorii agricoli.

Paolo Lucchi, președintele Legacoop Romagna, a menționat:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Avem nevoie de peste 3.300 de persoane în următoarele șase luni pentru cooperativele asociate. În primele 8 luni ale anului 2023, cooperativele au angajat 7.532 de persoane, aproximativ 4 din 10 în provincia Ravenna. Cu toate acestea, continuă să fie dificil să găsim personal.

Roberto Bozzi, președintele Confindustria Romagna, este de aceeași părere: „Mâna de lucru este o resursă rară, este principala materie primă care lipsește. Companiile doresc să angajeze, pentru că fără oameni, pur și simplu nu pot onora comenzile.”

Bozzi adaugă că, potrivit estimărilor, în următorii cinci ani, peste 2,7 milioane de persoane vor ieși la pensie în Italia, adică 12% din lucrătorii activi în prezent.

„Confindustria a abordat deja această problemă la nivel național. Așa cum a subliniat președintele Bonomi, nicio democrație occidentală nu poate crește cu o curbă demografică ca a noastră. Sarcina este strâns legată de imigrație: obiectivul nostru ar trebui să fie o gestionare benefică a migrației, oferind formare pentru muncitori în țările predispuse la emigrație.”

Bozzi încheie citându-l pe sociologul Stefano Allievi, care a sugerat recent că Italia ar avea nevoie de „un minister al mobilității umane”, considerând aceasta o idee interesantă.

„O mică afacere care se închide din lipsa mâinii de lucru sau un sat care se golește pentru că nimeni nu mai locuiește acolo, sunt semnale de alarmă pe care nu trebuie să le ignorăm.”