Lipsa forței de muncă în România. Tinerii pleacă în străinătate imediat după absolvirea liceului

Grupul britanic SCC, care oferă servicii de outsourcing IT în Iaşi şi Bacău, afirmă că nu mai găseşte candidaţi pentru că din ce în ce mai mulţi tineri pleacă în străinătate imediat după terminarea liceului, la muncă sau la studii, informează ZF.ro

„Se pleacă masiv în străinătate şi devine în­grijorător momentul la care se pleacă. Am avut o iniţiativă, cu departamentul nostru de trai­ning, de a dezvolta un program de training  pen­tru absolvenţii de liceu.

Practic, în anul ter­minal de liceu, aceştia au fost invitaţi să vină la noi, să facă practică, să facă şi training, urmând să le oferim nişte joburi low level la sfârşitul li­ce­ului şi să îi încurajăm să crească ulterior şi să se înscrie la facultate. După un turneu destul de consistent, în licee din oraşe precum Bacău, Roman sau Piatra Neamţ am avut 6 candidaţi, din­tre care 2 erau în clasa a X-a“, a spus Adina Tapalagă, director general al grupului britanic SCC, unul dintre cei mai mari furnizori de ser­vi­cii şi soluţii IT în regim outsourcing, care are apro­ximativ 1.000 de salariaţi la Iaşi şi la Bacău.

„Din mai mulţi factori, tinerii dispar de la ab­solvirea liceului. Nu suntem singurii care am re­marcat acest lucru, şi universităţile din Bacău şi din Iaşi, cu care avem relaţii foarte bune, se plâng de lipsa candidaţilor“, a mai spus Adina Tapalagă.

Antreprenorii din Maramureş, Sălaj şi Satu Mare spun că au nevoie a-și aduce angajaţi în companii de la distanţe mari, se pune tot mai mult problema atragerii de oameni din alte zone ale țării din cauza lipsei de forţă de muncă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Forţa de muncă este una dintre problemele cu care ne confruntăm. Nu există nicio legătură între învăţământ şi industrie. Creşterea productivităţii se poate realiza numai prin creşterea tehnologizării ramurii în care lucrăm“, a  spus Vasile Prodan, director general al Mecanica Sighet din Maramureş, pro­ducător de piuliţe şi şuruburi.

„Avem probleme cu forţa de muncă, nu există şcoli profesionale. Universităţile creează absolvenţi care nu fac o zi de practică. Şi atunci când vin la noi să-i angajăm şi începem să discutăm cu ei primul lucru de care ne întreabă este ce salariu le oferim, dacă pot lucra opt ore, iar asta în agricultură nu se poate, şi dacă le dăm maşină şi laptop.

Şi eu am o singură întrebare pentru ei: tu ce ştii să faci? Şi ei răspund: nimic, dar vreau să încerc“, a declarat Cristian Moldovan, proprietarul Promat Comimpex din Satu Mare, companie activă în producţia şi comerţul cu cereale.

Ministerul Muncii: Legea pentru programul „Primul salariu”

Programul „Primul salariu”, prevăzut în programul de guvernare al alianţei PSD-ALDE, va fi gata pană la finalul lunii iunie, potrivit repre­zen­tanţilor Ministerului Muncii.

Programul „Primul salariu”  are în vedere stimularea tinerilor absolvenţi de­ţinători ai unei licenţe de învăţămant superior acreditat, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de trei ani şi prin subvenţionarea an­­ga­ja­torului cu 50% din cheltuiala sa­la­rială, cu menţinerea angajării timp de 5 ani, au transmis reprezentanţii Minis­te­rului Muncii în urma unei solicitări a ZF.

Potrivit datelor din programul de guvernare, acest program ar urma să încurajeze inserţia tinerilor pe piaţa muncii şi va avea ca beneficiari 40.000 de absolvenţi anual. Impactul bugetar estimat este de 180 de milioane de euro pe an, iar durata programului va fi de patru ani.

Distribuie acest articol