Cine sunt cei 10 români de seamă din Italia care fac parte din Gala „100 pentru Centenar”

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) organizează în premieră Gala „100 pentru Centenar”, prin care 10 români de succes, adevărate modele de conduită şi implicare în păstrarea şi promovarea identităţii naţionale peste hotare, din 10 ţări cu comunităţi semnificative de români, vor primi distincţii simbolice din partea Guvernului.

La Roma, Gala „100 pentru Centenar” a avut loc vineri, 22 iunie, ora 18:30, la sediul instituției „Accademia di Romania” şi a reunit oameni deosebiți, români cu o activitate frumoasă în domenii precum: medicină, arte plastice, învățământ, cercetare, cultură şi spiritualitate.

Roma, Gala „100 pentru Centenar”

Evenimentul s-a desfășurat în prezenţa ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, şi a ambasadorului României la Roma, George Bologan. Gala a adus la un loc români din Novara, Catone Monte Porzio, Milano, Gran Sasso, Toscana, Padova şi Roma, care au primit distincții simbolice din partea Guvernului României pentru activitatea lor şi în semn de recunoştință pentru plus valoarea adusă țării.

Gala „100 pentru Centenar”la Roma a avut loc vineri, 22 iunie, ora 18:30, la sediul instituției „Accademia di Romania” şi a premiat 10 oameni deosebiți, români cu o activitate frumoasă în domenii precum: medicină, arte plastice, învățământ, cercetare, cultură şi spiritualitate. De la stânga la dreapta în sens orar: Doina Botez, Dana Brânzei, Cătălina Oana Curceanu, Mihaela Gavrilă ,Luminița Tăranu, Violeta Popescu, PS Episcop Siluan, Emanuel Chirilă, Gheoghe Cerin, Dan Octavian Cepraga.

Redăm mai jos, lista cu cei 10 români de seamă din Italia, selecționați să facă parte din Gala „100 pentru Centenar”:

1. Gheorghe Cerin – medic. În prezent, conduce secția de Cardiologie la
Clinica San Gaudenzio din Novara (Italia) ܈i este pre܈edintele Asociației
Medicilor Români din Italia. Cardiolog cu titlul de medic primar obținut prin concurs în Romania – Universitatea Carol Davila, Bucure܈ti, 1987. Absolvent al Facultății de Medicină Generală Carol Davila din Bucure܈ti, în 1980. Doctorat în cardiologie – Prof Dr L Gherasim – Universitatea din Bucure܈ti, 2000 (Magna cum Laudae).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

2. Luminița Țăranu- artist plastic. S-a născut la Lugoj în 27 iunie 1960, a
absolvit Academia Națională de Arte Frumoase „N. Grigorescu” din
Bucureşti în 1985, la clasa Prof. Octav Grigorescu. Din 1987 trăiește și lucrează în Italia, la Monte Porzio Catone, în apropiere de Roma. În Italia a obținut titlul echivalent al diplomei de absolvire a Academiei de Artă, titlu ce i-a fost recunoscut de Academia de Arte Frumoase din Bologna în 1993. A participat la mai multe expoziții din țară și străinătate. Lucrările sale se află în colecțiile unor importante muzee italiene și în România.

3. Violeta Pătrunjel Popescu – editor și eseist din Milano. S-a născut la Brașov în anul 1971, a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității “Babeș Bolyai” din Cluj Napoca în 1996 iar ulterior a obținut diploma de licență în Teologie ܈și ܇tiințe Sociale la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (1999). Masteratul l-a făcut la Universitatea București în 2004.

În anul 2008 a fondat, la Milano, Centrul Cultural Italo-Român publicând mai multe volume ܈i eseuri la editura Rediviva pe care o conduce.

4. Doina Botez – s-a născut la Bucureşti și este absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, promoţia 1975, cu bursa de merit Ion Andreescu din 1974. În 1984 obține o bursă de studii în Italia, în cadrul acordurilor culturale italo-române. Se dedică desenului şi scenografiei de film de animaţie în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm.

În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea regimului comunist, pleacă în Italia. De atunci trăieşte şi lucrează la Roma, dedicându-se exclusiv picturii şi graficii iar în 2004 devine cetățean italian.

5. Cătălina Oana Curceanu s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, este prim cercetător în domeniul fizicii nucleare ܈și al particulelor elementare la ,,Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN’’, unde lucrează de circa 20 de ani. INFN este cel mai mare institut de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia.

Pasionată de sport și de literatură, a scris recent o carte de popularizare a științei în italiană care a fost publicată de editura Springer.

6. PS Episcop Siluan s-a născut la 5 martie 1970, la Gura Râului (nume civil: Ciprian Nicolae Şpan), judeţul Sibiu. A absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu (1993). În anul 1998 devine doctor al Institutului de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris.

La data de 5 martie 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca cel dintâi Episcop al Italiei.

7. Dana Brânzei este cercetătoare în domeniul biologiei moleculare la „Institutul de Oncologie Moleculară” din Milano de 10 ani, unde a obținut un grant oferit de Uniunea Europeană prin Programul ”Orizont 2020” pentru a studia mecanismele de replicare a ADN-ului cromozomial. Dana Brânzei este în Italia din anul 2006, iar din 2008 are laboratorul său de cercetare.

8. Emanuel Chirilă, un tânăr român în vârstă de 19 de ani, rezident în Toscana, a participat la concursul Ted-Miur (organizat de Ministerul Educației din Italia) cu proiectul „Blue Helmet”, fiind printre finaliștii evenimentului TedxYouth Bologna din anul 2018. Invenția lui Emanuel Chirilă, „Blue Helmet”, constă într-o cască pentru motocicliști, care
contactează în mod automat serviciul de salvare în caz de accident, transmițând poziția persoanei ܈și permițând astfel o intervenție cât mai rapidă a echipelor de salvare. În urma participării la acest concurs, Emanuel Chirilă a fost inclus în lista Forbes Italia „100 lideri ai viitorului under 30”, categoria „Consumer technology”.

9. Mihaela Gavrilă s-a născut în anul 1973 în Focșani. Actualmente este profesor universitar la Universitatea „La Sapienza” din Roma, membru al Comitetului științific privind programarea și producția de televiziune format din reprezentanți ai Facultății de Științe ale Comunicării și Radio Televiziunea Italiana – RAI. Face parte din Colegiul director pentru doctorate și cercetare în domeniile comunicării, social ܈și marketing din
cadrul universității menționate mai sus iar în perioada 2013-2016 a fost membru al conducerii Asociației italiene de sociologie.

10. Dan Octavian Cepraga s-a născut la București în anul 1967. Este absolvent al Universității din Padova cu specialitatea Limba оi Literatura Română ܈și deține o specializare în Etnologia sud-estului european la Școala de Înalte Studii și Științe Sociale din Paris. Este doctor al Universității „La Sapienza” din Roma ܈și expert în filologie romanică. Între preocupările sale ܈științifice majore menționăm poezia populară română și formarea limbii poetice române în secolul al XIX- lea.

Sursa: Ministerul Românilor de Pretutindeni