Locatarii blocului din Milano ars din temelii: „Ni s-a spus că panourile care îmbracă clădirea sunt ignifuge, în schimb s-au topit ca untul”

O clădire cu 16 etaje a luat foc duminică, 29 august, în zona Famagosta, la periferia sud a orașului Milano, în via Antonini nr 32-34. Imobilul, numit „Torre dei Moro”, are o înălțime de 60 de metri și în interior erau amenajate atât spații pentru locuit, cât și pentru birouri.

Toți locatarii imobilului au fost evacuați, iar la fața locului au fost mobilizate zeci de mașini de intervenție. Printre locuitorii clădirii se numără și solistul Mahmood, câștigător al Festivalului Sanremo 2019, care locuia la etajul al nouălea al blocului respectiv. Cântărețul a fost printre primii care au ieșit din clădire după izbucnirea incendiului.

De asemenea, compozitorul și interpretul Marco Castoldi (Morgan) locuiește într-un bloc situat în vecinătatea clădirii care a luat foc. El a povestit: „O scenă halucinantă, eram pe punctul de a lua foc și noi, o scenă absurdă, flăcările erau foarte mari. Am fugit imediat când am simțit căldura în casă.”

Bloc în Milano ars din temelii. Foto: La Repubblica

Aproximativ 20 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor, după ce au suferit intoxicații cu fum. Toți sunt însă în stare bună de sănătate și nimeni nu a fost rănit. „Ni s-a spus că panourile care îmbracă clădirea sunt ignifuge, în schimb s-au topit ca untul”, a spus un rezident al imobilului. „Tehnicienii vor face verificări, dar îmi amintesc perfect când ni s-a spus că panourile sunt rezistente la foc”, a mai adăugat un locatar.

Flăcările au distrus complet fațada blocului, însă deocamdată nu se cunoaște dacă a fost afectată structura de rezistență a acestuia. Cauzele incendiului nu sunt încă elucidate. „Cauza declanșării incendiului urmează să fie stabilită – a declarat Carlo Sibilia, subsecretar de stat la ministerul de Interne – dar s-ar părea că răspândirea rapidă a flăcărilor s-a datorat stratului termic al clădirii, materialului folosit la placarea exterioară.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Primarul orașului Milano, Giuseppe Sala, a fost prezent la locul incendiului: „Deocamdată nu avem victime” a spus el conform RAI News, „toate familiile rezidente au fost evacuate. Toți locatarii blocului vor fi cazați la hotel, dar este clar că acești oameni au pierdut totul. Au ieșit din casă cu o pereche de blugi și un tricou și nu le-a mai rămas nimic altceva. Va fi important să stabilim imediat responsabilitățile, sunt oameni care au pierdut totul.”

La fața locului au fost prezenți și magistrații la serviciu, Pasquale Ora și procurorul asistent Tiziana Siciliano. Imediat după finalizarea operațiunilor de stingere a flăcărilor au demarat ancheta pentru a stabili cauzele care au dus izbucnirea incediului.