Locuri de muncă în România plătite cu salarii între 800 și 1000 de euro pe lună pentru care nu se găsesc candidați

Cu toate că salariile lunare pe transport internaţional ajung de cele mai multe ori la peste 1.000 de euro pe lună, pe piaţa românească există o criză acută de şoferi profesionişti, cu toate că aceştia câştigă cel puţin dublu faţă de salariul mediu net pe economie, spune Uniunea Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), citată de ZF.ro

Situaţia forţei de muncă din domeniul transporturilor este drama­tică din cauza migraţiei românilor iar transportatorii se plâng că reuşesc cu greu să reţină în companie şoferii care sunt atraşi de salariile de două ori mai mari din vestul Europei.

Dumitru Ştefan, directorul general al companiei de transport Romstyl Impex din Târgovişte, județul Dâmbovița, cu afaceri de 100 milioane lei, declară:

„Suntem într-o situaţie dramatică în ceea ce priveşte forţa de muncă. Zil­nic avem între 10 şi 15 maşini care stau din cauza faptului că nu avem şo­feri. Am renunţat la contracte din cauza lipsei oamenilor. Am analizat des­chiderea unei şcoli de şoferi, dar dacă nu mai sunt oameni, ce să şcolim? În plus, după ce îi şcolim la 5-6 luni pleacă”, spune transportatorul care conduce o companie cu 420 de an­gajaţi.

Compania a crescut salariul anga­ja­ţilor anul trecut cu 15%, astfel că salariul mediu a ajuns la 800-1000 de euro. De asemenea, firma oferă mai multe beneficii salariaţilor astfel încât şoferii să nu mai plece în străinătate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Romstyl Impex are 300 de autove­hicule cu care aprovizionează peste 400 de benzinării ale tuturor com­paniilor petroliere.

Transportatorii români au nevoie de soluţii europene urgente şi eficiente la această criză acută de şoferi profesionişti, pentru ca industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri buni.

După 27 de ani de migrație, România se confruntă în acest moment cu o acută lipsă de forță de muncă în foarte multe zone din țară.

Sunt 4,7 milioane de salariați înregistrați cu acte în regulă în România din 8 milioane care fac parte din populația activă, iar alții, peste 3 milioane de oameni au plecat în străinătate.

Elena Antoneac, head of operations în Nestlers Group, companie care oferă servicii de imigrare și mobilitate globală, a declarat că peste 40.000 de români pleacă anual să muncească în străinătate, dar golul lăsat e acoperit doar de 5.500 de imigranţi din afara statelor UE care au voie, legal, să vină la muncă în România în fiecare an.