Londra – patru morți și numeroși răniți, printre care doi români, în atacul terorist de lângă Parlamentul britanic

Atac terorist în capitala Marii Britanii astăzi, 22 martie 2017, în jurul orei 14:40, ora Angliei, când un bărbat la bordul unei mașini marca Hyunday i40 a lovit mai mulți pietoni pe podul Westminster din Londra, la numai câțiva metri distanță de Casa Parlamentului din Marea Britanie.

Conform ziarului britanic The Telegraph, după ce a lovit acele persoane atacatorul a continuat cursa spre Palatul Westminster, izbindu-se apoi cu automobilul de un gard din apropierea clădirii.

Martorii au declarat că atacatorul a ieșit apoi din mașină cu un cuțit în mână și s-a îndreptat spre intrarea Palatului Westminster, unde a înjunghiat un polițist, fiind apoi împușcat de trei ori de un alt polițist.

Paramedicii au încercat să salveze atât viața polițistului cât și cea a atacatorului terorist dar aceștia au decedat din cauza rănilor grave provocate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cel puțin patru persoane au murit, incluzând atacatorul și polițistul ucis de acesta. Printre cele patru persoane decedate, se numără și o femeie care a fost lovită de atacator cu mașina dar și un bărbat ale cărui detalii nu au fost relatate presei încă.

Ministerul Român al Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul MAE miercuri seara că printre persoanele rănite au fost identificați și doi cetățeni români, un bărbat și o femeie.

„Din cele mai recente informații obținute de la autoritățile locale, au fost identificate 2 persoane de cetățenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale”, se arată în comunicatul de pe site-ul MAE.

În comunicat, MAE anunță și numerele de telefon la care cetățenii români pot solicita asistență consulară, acestea fiind:  Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833​; +44 20 76036694​; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Autoritatea Portuară din Londra a anunțat că o femeie a fost scoasă de echipele de salvare din fluviul Tamisa, lângă Podul Westminster, în urma atacului,  și că aceasta este tratată de urgență pentru răni grave.

Ulterior, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat miercuri seara la televiziunea Antena 3 că femeia recuperată de echipele de salvare din Tamisa este de cetățenie română și că aceasta a fost proiectată în fluviu, în urma impactului cu mașina atacatorului.

La momentul declarației, femeia română se afla în stare critică, aceasta suferind “multiple fracturi si leziuni” și plămânii acesteia erau menținuți în functiune cu ajutorul aparatelor, a mai adăugat ambasadorul.

Ambasadorul a mai ținut să precizeze că bărbatul român, alături de care se afla femeia la Londra, a suferit o fractură la picior și că acesta urmează să își sărbătorească ziua de naștere vineri, 24 martie.

Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în total, unii dintre ei cu „răni catastrofice”, au declarat medicii citați de The Telegraph.

Trei studenți francezi cu vârsta de 15-16 ani, aflați în vizită cu școala la Londra, au fost răniți și ei de mașina atacatorului, pe Podul Wesminster. Momentan nu se cunoaște gravitatea rănilor acestor elevi.

La emisiunea “Porta a Porta” de pe canalul italian de televiziune Rai Uno, ambasadorul Italiei în Marea Britanie, Pasquale Terracciano, a anunțat miercuri seara, în direct, că printre persoanele rănite în atacul terorist de pe Podul Westminster a fost identificată și o femeie de cetățenie italiană din Roma. Femeia se afla ca turistă în Londra împreună cu partenerul său care a reușit să evite mașina atacatorului, atacatorul lovind doar femeia.

Fiind transportată la un spital diferit față de majoritatea răniților, în urma atacului, acest lucru a făcut ca identificarea femeii să dureze mai mult decât în cazul celorlalte persoane rănite, a mai adăugat ambasadorul. La momentul anunțului, femeia se afla în sala de operații pentru o intervenție chirurgicală, aceasta având două vertebre fracturate, o fractură la încheietura piciorului și o rană la cap, dar viața sa nu s-ar afla în pericol, s-a mai relatat în emisiune.

Printre răniții de pe Podul Westminster se mai numără, de asemenea, și trei ofițeri de poliție, a declarat Comisarul Adjunct Mark Rowley de la Poliția Metropolitană din Londra.

Spitalul King’s College din Londra a anunțat că a primit 8 persoane rănite în urma acestui atac terorist, șase bărbați și două femei. Două dintre aceste persoane sunt în condiții critice, a declarat doctorul Chris Palin de la King’s College, citat de BBC.

Pe rețelele de socializare, utilizatorii au început să publice postări de solidaritate pentru cetățenii englezi, folosind hashtaguri precum #PrayForLondon și #Wearenotafraid, relatează BBC.

Corespondentul BBC, Dominic Casciani, a declarat că, inițial, anchetatorii suspectau că în mașină s-ar fi aflat doi atacator, însă acum aceștia cred că era numai unul simgur, acesta fiind cel împușcat la intrarea în Palatul Westminster care a decedat ulterior la spital din cauza rănilor provocate de împușcături.

Atacatorul de la Palatul Westminster dus pe targă

Oficialii Parlamentului britanic au fost izolați, pentru siguranța lor, sub protecția poliției, în interiorul Palatului Westminster până în jurul orei 20:30, ora Angliei, când au fost scoși sub escortă de către agenții de securitate.

Locul atacului este închis traficului și autoritățile sfătuiesc localnicii și turiștii să evite zona Palatului Westminster.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, care este născut în Londra dar este de origine Pakistaneză și este primul musulman care a devenit primarul Londrei în istoria acestui oraș, a declarat compasiune pentru victimele acestui atac și a îndemnat cetățenii londonezi și turiștii să nu se alarmeze din cauza atacului, spunând că Londra este printre cele mai sigure orașe din lume.

„Londonezii nu se vor arăta lași în fața terorismului”, a mai adăugat primarul Londrei.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Tobias Ellwood, este văzut ca un erou după ce a fost observat de martori oferind primul ajutor unui polițist rănit în atac. Ellwood, care în trecut a fost ofițer de armată, a fost văzut făcând respirație gură la gură ofițerului de poliție înjunghiat de atacator.

Poliția din Londra a publicat într-un anunț pe Twitter un număr de telefon care poate fi apelat de către persoanele care au văzut ceva suspicios sau au informații despre acte de terorism. Numărul, care poate fi apelat din Mare Britanie, este: 0800 789 321.

Pentru urgențe, în schimb, Poliția îndeamnă să se apeleze doar numărul de telefon 999.

Prim-ministra britanică, Theresa May, a declarat într-o conferință de presă, la câteva ore după atacul terorist, că nivelul de alertă teroristă în Regatul Unit al Marii Britanii rămâne neschimbat, acest nivel fiind fixat în luna august 2014 ca fiind „grav”, acesta fiind al patrulea nivel, ca gravitate, pe o scară de la 1 la 5, unde 5 este cel mai înalt nivel de alertă.

Cu toate acestea, primarul Londrei Sadiq Khan a delcarat că „va fi suplimentat numărul de polițiști înarmați și neînarmați pe străzile noastre din această noapte pentru a menține securitatea londonezilor și a celor care ne vizitează orașul”.