Lucrezi ca badantă „la fix” în Italia? Odată cu „tredicesima” trebuie să primești indemnizația pentru masă și cazare

Al 13-lea salariu sau „tredicesima” se acordă anual în luna decembrie de către angajatori personalului din domeniul asistenței casnice: îngrijitoare, menajere și bone (art. 38 din CCNL).

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix (locuiesc la domiciliul persoanei asistate) nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă – indennità di vitto e alloggio (art.38, alin.1 din CCNL):

„Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, lucrătoarei îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește, care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă.”

„Tredicesima” constituie valoarea unui salariu în plus. Chiar dacă ați lucrat numai câteva luni, aveţi dreptul la al 13-lea salariu și concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, înmulţit cu numărul lunilor lucrate. În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix  nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeași indemnizație trebuie luată în considerație și în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) și al concediului de odihnă.

Valoarea indemnizației de cazare și masă (vitto e alloggio) variază de la an la an și este redată în tabelul F anexat la CCNL.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Valoarea indemnizației/zi de cazare și masă pentru anul 2021:

Prânz și/sau mic dejun: 1,96 euro;
Cină: 1,96 euro;
Cazare: 1,69 euro.
Total: 5,61 euro pentru fiecare zi lucrătoare.

În concluzie, la plata celui de-al 13-lea salariu şi a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de cazare şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeaşi indemnizaţie trebuie luată în consideraţie şi în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) dar și al concediului de odihnă (ferie).

Pentru munca la ore nu există indemnizaţie de cazare și masă.

În articolul Tredicesima sau al treisprezecelea salariu: cum se calculează, cine are dreptul și când se primește de către lucrător găsiți detalii în ce privește plata celui de-al treisprezecelea salariu în Italia.