Drepturile pe care le ai ca rezident în Italia dacă venitul tău este sub 1.000 de euro

În conformitate cu unele prevederi legale, venitul înregistrat al unei persoane de 1.000 de euro sau mai mic, este considerat în general pragul sărăciei în Italia. Prin urmare, cei care primesc un salariu mai mic de 1.000 de euro, au dreptul la o serie de prestații și contribuții de stat. De la dreptul la asistență juridică gratuită și de la indemnizația de invaliditate până la scutirea de la taxele universitare de școlarizare pentru copii, de la al paisprezecelea salariu până la scutirea de la abonamentul Rai. Cu toate acestea, nu există o regulă care să stabilească un singur prag pentru toate facilitățile prevăzute de lege: fiecare contribuție are pragul său. Dar toate se încadrează, mai mult sau mai puțin, sub pragul de venit de 1.000 de euro la lună.

Cu un salariu mai mic de o mie de euro pe lună, nu plătiți avocatul și costurile justiției, în caz de nevoie

Pornind de la tema justiției, pe baza celei mai recente actualizări, datând din 2015, asistența juridică este acordată celor care au un venit anual nu mai mare de 11.528,41 euro, cu puțin sub o mie de euro pe lună.

În practică, cei care au nevoie de un avocat și se încadrează sub pragul de venit arătat mai sus, pot alege avocatul pe care îl doresc fără să-i plătească onorariul (care va fi plătit de stat). În plus, nu trebuie să plătiți unele taxe judiciare, cum ar fi contribuția unificată, mărcile, ștampilele, notificările. Accesul la curte este complet gratuit. De asemenea, avocatul nu vă poate solicita rambursări pentru cheltuielile de trai și deplasare. Dar dacă pierdeți cazul, judecătorul vă poate condamna să rambursați cheltuielile juridice adversarului și, în acest caz, nu există asistență juridică gratuită.

La calculul respectării limitei de 11.528,41 euro, este necesar să se țină seama nu numai de veniturile primite de solicitant, ci și de orice alt membru al familiei care locuiește împreună cu acesta. Prin urmare, dacă persoana locuiește împreună cu soțul/soția sau cu alți membri ai familiei (de exemplu, părinții, chiar dacă sunt pensionari), se ia în considerare suma veniturilor obținute în aceeași perioadă de către fiecare membru al familiei, în plus față de cel al solicitantului. În consecință, un șomer care locuiește în continuare cu ambii părinți cu venituri (inclusiv pensie) nu poate beneficia de asistență juridică în cazul în care suma acestor venituri depășește limita de 11.528,41 euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu un salariu mai mic de o mie de euro pe lună, sunteți scutit de abonamentul RAI

Nu trebuie să plătiți abonament la TV dacă aveți peste 75 ani sau dacă aveți un venit anual mai mic de 6.713 de euro. În acest prag trebuie să se calculeze și venitul soțului/ soției, dacă sunteți căsătorit.

Cu un salariu mai mic de o mie de euro, aveți drepul la REI (reddito di inclusione)

Pentru a avea acces la Rei, familia trebuie să aibă o valoare a veniturilor (ISEE) care să nu depășească 6 mii de euro/an. În plus, valoarea bunurilor imobile, altele decât locuința unde domiciliază, nu ar trebui să depășească 20 mii de euro, iar valorile mobiliare (depozite în bani, conturi curente) nu ar trebui să depășească 10 mii de euro (6 mii pentru o singură persoană).

Cu un salariu mai mic de o mie de euro pe lună, continuați să primiți ajutorul de șomaj chiar dacă v-ați găsit de muncă

În cazul în care beneficiați de șomaj și sunteți angajat de o altă societate în timpul perioadei în care primiți indemnizația, nu pierdeți acest beneficiu dacă venitul dumneavoastră total este mai mic de 8.000 de euro pe an (pentru venituri din angajare) sau 4.800 de euro pe an (pentru venitul obținut din activități independente).

Cu un salariu mai mic de o mie de euro, primiți bonus de lumină și gaz

Familiile cu venituri mici pot beneficia de reduceri la facturile de lumină și gaz. Ambele trebuie să fie solicitate prin CAF, care trimite o cerere electronică distribuitorului. Acesta, după verificarea posesiei cerințelor de acces, confirmă printr-o comunicare specifică recunoașterea bonusului și a reducerii în factură timp de 1 an.

Limita de venit ISEE pentru a avea drept la acestă reducere este de 8.103,5 euro și nu mai mult de 20.000 de euro pentru familiile cu mai mult de 3 copii.

Cu un salariu mai mic de o mie de euro, sunteți scutit de tichetul sanitar

Scutirea de la tichetul sanitar pentru vizite de specialitate, examene de diagnostic și de laborator, tratamente termale poate fi obținută de către:

  • Șomeri sau cei fără un loc de muncă și membrii familiilor acestora aflați în întreținere aparținând unei familii cu un venit total anual mai mic de 8.263,31 euro sau un venit de până la 11.362,05 euro în prezența soțului/soției și 516,46 euro pentru fiecare copil aflat în întreținere (cod 02);
  • titularii de pensii sociale și persoanele aflate în întreținerea acestora (cod 03);
  • pensionarii cu vârsta de cel puțin șaizeci de ani și care au încă persoane aflate în întreținerea acestora, aparținând unei familii cu un venit total anual mai mic de 8.263,31 euro, la 11.362,05 euro în prezența soțului/soției și încă 516,46 euro pentru fiecare copil aflat în întreținere (cod 04).

Cu un salariu mai mic de o mie de euro, aveți dreptul la deducerea chiriei în urma declarației de venituri 730 sau a Modelului Unic (modello unico)

Cine are un venit scăzut poate deduce din declarația fiscală – cu modelul 730 sau Unico – chiria casei în care locuiește. Această deducere vă permite să descărcați 300 de euro din impozite pentru cei cu un venit total de 15,493.71 euro și 150 euro pentru cei cu un venit între 15,493.71 euro și 30,987.41 euro.

Cu un salariu de o mie de euro, contribuțiile la asigurările sociale se calculează în mod întreg chiar dacă lucrați part-time

Dacă primiți un salariu mai mic de 1.000 de euro pe lună, chiar dacă aveți un contract de muncă part-time, veți primi un credit pentru un an întreg de contribuții la asigurările sociale în scopuri de pensionare.

O săptămână de contribuții, de fapt, este pe deplin recunoscută de INPS dacă salariul săptămânal este egal cu 40% din tratamentul minim, adică 202,96 euro (începând din 2018). Aceasta înseamnă că, la un salariu de o 1.000 de euro pe lună, sunteți sigur că veți obține recunoașterea tuturor celor 52 de săptămâni de contribuții ale anului (dacă, bineînțeles, lucrați tot anul).

Cu un salariu de o mie de euro aveți dreptul la o indemnizație de invaliditate completă, dacă este cazul

Dacă primiți un salariu de o mie de euro pe lună și aveți o invaliditate (recunoscută de INPS) cu peste două treimi, aveți dreptul la o indemnizație de invaliditate completă fără reduceri. Indemnizația de invaliditate este redusă dacă primiți un venit care depășește 4 ori tratamentul minim, care este mai mare de 2.029,64 euro pe lună (pentru anul 2018). Cu un salariu de o mie de euro, nu riscați acest lucru.

Cu un salariu mai mic de o mie de euro, aveți scutire de la taxele universitare ale fiilor voștri

Dacă primiți un salariu lunar de 1.000 de euro, nu trebuie să plătiți taxele de școlarizare universitare ale fiilor voștri.

Studenții care provin din familii cu venituri care nu depășesc 13.000 euro pe an, sunt obligați să plătească doar taxa pentru dreptul la studii, în general egală cu puțin peste 100 EUR pe an.

Cu o pensie de 1.000 de euro pe lună, aveți dreptul la a 14-a pensie anuală

Dacă primiți o pensie lunară de 1.000 de euro, aveți dreptul la a paisprezecea pensie anuală, o sumă suplimentară, de până la 655 de euro, recunoscută de INPS în luna iulie. Pragul pentru a primi cea de-a paisprezecea pensie, a fost mutat în 2017 la 13.049,14 euro pe an.

Sursa articolului: La legge per tutti