Di Maio după întrevederea cu ministrul Bogdan Aurescu: Italia sprijină aderarea României la spațiul Schengen

Ministrul italian al afacerilor externe și cooperării internaționale, Luigi Di Maio, a declarat astăzi, 7 aprilie, după întrevederea avută la Roma cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, că Italia sprijină pe deplin cererea României de aderare la spațiul Schengen.

„Am reiterat sprijinul total al Italiei în ce privește cererea României de aderare la spațiul Schengen, ținând cont de faptul că cerințele au fost îndeplinite de ceva timp”, a afirmat ministrul de externe, Luigi Di Maio, în conferința de presă de la finalul întâlnirii cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu efectuează miercuri, 7 aprilie 2021, o vizită oficială în Republica Italiană, la invitația ministrului italian al afacerilor externe, Luigi Di Maio.

Ministrul Bogdan Aurescu va avea o rundă de consultări cu omologul său italian și o întrevedere cu Președintele Senatului Italian, doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati. După runda de consultări cu omologul său italian Aurescu va participa la o întrevedere cu Președintele Senatului Italian, doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Spațiul UE fără controale la frontiere, cunoscut sub numele de Schengen, reprezintă una dintre cele mai concrete realizări ale integrării europene

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

Toate statele UE fac parte din Schengen, în afară de: Bulgaria, Croația, Cipru și România.

Intrate în Uniunea Europeană în anul 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primite în zona Schengen în luna martie 2011. Intrarea s-a amânat însă, statele opozante motivând că în cele două țări ar fi unele lacune în domeniul reformelor de justiție sau de ivirea potențială a pericolului imigrației ilegale, din Turcia prin Bulgaria și România în țările UE din Spațiul Schengen, un argument opozițional ce ține exclusiv de politica internațională și nu este influențabil din România și Bulgaria.

Distribuie acest articol