Lumânări aprinse în amintirea Antonetei Bălan, femeia ucisă în Italia de către fostul soț în luna iulie a acestui an

Montepulciano, provincia Siena în Toscana: Centrul anti-violență Amica Donna Onlus, în colaborare cu Uniunea Municipalităților din Valdichiana Senese, vineri, 13 octombrie, ora 21.00 în Piazza Sant’Agnese din Montepulciano, organizează o procesiune la lumina lumânărilor în amintirea Antonetei Bălan, femeia română de 42 de ani ucisă pe 13 iulie la Montepulciano de fostul său partener.

Antoneta Bălan a fost înjunghiată mortal de Gaetano Saccone, muncitor italian în vârstă de 55 de ani

Totul s-a întâmplat în noaptea dintre 13 și 14 iulie, într-o casă din Montepulciano, unde Antoneta lucra ca îngrijitoare. Pe 14 iulie ar fi trebuit să se vadă la tribunal cu fostul soț  însă ea nu a mai ajuns vie la acea întâlnire. Antoneta Bălan a fost înjunghiată mortal de Gaetano Saccone, muncitor, în vârstă de 55 de ani. Acesta a intrat în apartamentul unde femeia lucra și luând un cuțit din bucătărie a înjughiat-o în mod repetat. A fost transportată la spital dar a murit a doua zi dimineața din cauza rănilor grave suferite.

Cei doi aveau un fiu de 9 ani și chiar dacă relația lor era practic terminată de aproximativ 4 ani de zile, Antoneta întârziase cu actele pentru divorț din cauza amenințărilor repetate ale lui Gaetano care îi spusese că îi va lua copilul dacă face acest pas. În arhiva poliției mai există plângeri ale româncei care l-a acuzat de abuz pe soțul său în anii precedenți. De altfel, conform publicației Corriere Della Sera, bărbatul ar fi dat semne de violență de multe ori, semne care au fost ignorate de autorități.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, obiectiv al întregii comunități

Procesiunea care va avea loc vineri seara, nu va fi doar o ocazie să ne amintim de Antoneta Bălan, susțin organizatorii dar va fi, de asemenea, un moment de reflecție pentru noi toți prin intermediul discursurilor, a muzicii, a lecturilor efectuate de Anna Iannunzio, Giovanna Vivarelli și Stefano Bernardini, asupra gravității faptelor privind violența și abuzurile care se întâmplă tot mai des în interiorul zidurilor domestice, victimele trebuie să încerce să înțeleagă din timp comportamentele agresive, să reacționeze la aceste violențe și să denunțe.

„Atunci când are loc un act de violență de acest fel a suferi nu este numai familia victimei sau persoana în cauză, dar este întreaga comunitate iar noi trebuie să reacționăm și să spunem ‘gata’ acestui fenomen cu care ne confruntăm” – au mai comentat organizatorii.

„Invitația de a participa la procesiunea de vineri seară este destinată întregii comunități și tuturor celor care vor să ni se alăture, cu scopul de a ne aminti cu durere și furie cum a fost ucisă Antoneta Bălan, să nu uităm de aceste victime ale violenței, să învățăm să o recunoaștem și să o oprim” se arată în comunicatul transmis redacției noastre de către organizatori.

În vederea susținerii inițiativei Centrului Antiviolență Amica Donna la procesiune vor participa:

D.i.Re Donne in Rete contro la violenza, Aurore, Tosca Coordinamento dei centri antiviolenza della Regione Toscana, AUSER S.Albino, AUSER Montepulciano, Circolo Auser Il Crivello, Misericordia di Montepulciano, AVIS Montepulciano, ADMO di Montepulciano, ASD Taekwondo Team Montepulciano, ANPI Valdichiana, Collettivo Piranha Acquaviva di Montepulciano, i sindacati Cgil di Siena Valdichiana e lo Cgil SPI di Siena Valdichiana, Associazione AlterNativa, Lega Ambiente, Diocesi Montepulciano-Chiusi-Pienza, Istituto di Musica Henze, il Magistrato delle Contrade di Montepulciano e tutte le Contrade.