Lupta pentru viață a unei românce din Italia: „Am învățat să înfrunt boala de la copilul meu”

„Femeile au o forță înnăscută. Am învățat asta de la fiica mea nou-născută, un bebeluș de numai un kilogram care s-a agățat imediat de viață”, mărturisește Cătălina Bărbulescu, în vârstă de 39 de ani, o româncă rezidentă la Civitanova (Marche). Cătălina a dus o luptă dură cu o boală cruntă și acum face parte din proiectul Purple care are drept obiectiv reintegrarea în viața socială și profesională a femeilor cu carcinom mamar.

Povestea româncei noastre este redată de publicația Il Resto del Carlino. „Acest proiect mă ajută să fiu și mai determinată – a spus Cătălina – mă impulsionează să privesc cu încredere prezentul și viitorul”. Are o fiică de trei ani; a descoperit că a avut cancer la sân la opt luni de la naștere, la jumătatea lui septembrie 2019 și a fost operată la spitalul din Macerata.

„Am auzit de proiectul Purple prin intermediul unei prietene cunoscute în spital. De atunci am fost în contact în fiecare zi, iar fiica ei a fost cea care mi-a vorbit despre acest proiect. Am venit și mi-a fost acceptată cererea. De felul meu sunt foarte curioasă și la momentul respectiv căutam o posibilitate să mă întorc în lumea muncii. Nici înainte nu era ușor, acum e și mai complicat. Așa că mi-am spus: de ce să nu încerc? Îmi place tare mult (proiectul Purple – n.r.) este o descoperire continuă, plină de stimuli. Învăț să folosesc calculatorul, în lucruri pe care nu le cunoșteam, noțiuni, norme”.

Înainte de fi nevoită să înfrunte boala, Cătălina a lucrat ca barman, chelneriță și într-o fabrică. „În timpul sarcinii am încetat să mai muncesc – mărturisește ea – fetița s-a născut la 28 de săptămâni, am stat o perioadă în spital, apoi a venit pandemia. Din ianuarie până în august a fost o succesiune de ședințe de chimioterapie și radioterapie. Acum iată-mă, sunt aici! Nu am pretenții, important e să am un loc de muncă.”

În luna martie, Cătălina va începe partea practică a cursului. Ea a concluzionat: „Poți învăța mult de la ceilalți. Eu am înfruntat boala inspirându-mă de la fetița mea nou-născută și de la lupta ei pentru viață.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI