Macerata: Tensiuni între manifestanții extremei drepte și forțele de ordine

Tensiuni și ciocniri între manifestanţi din cadrul micii grupări de extremă dreapta Forza Nuova şi forţe de ordine au avut loc joi seara la Macerata, în Italia, oraș care a fost sâmbătă teatrul unui atac armat cu caracter rasist.

În pofida interdicţiei de a manifesta, câțiva zeci de membri ai grupării Forza Nuova s-au adunat pentru a manifesta împotriva imigranților şi au încercat să forţeze un cordon de poliţişti locali, care i-a respins cu lovituri de bastoane şi scuturi. Aproximativ 20 de manifestanţi au fost reţinuţi şi conduşi la prefectura de poliţie, iar unul, care sângera la nivelul feţei în urma unei lovituri de baston, a primit îngrijiri, scrie ANSA.

Macerata, 8 februarie: ciocniri între manifestanți și forțele de ordine

Izbucnirea acestor evenimente are la origini uciderea în acest oraş a unei tinere italiene în vârstă de 18 ani, în urma căreia a fost arestat un nigerian. Luca Traini, un simpatizant al extremei drepte, în vârstă de 28 de ani, a tras sâmbătă asupra unui număr de aproximativ zece africani, la Macerata, într-o încercare de răzbunare a morţii tinerei.

„Condamnăm ceea ce a făcut el, dar nu vrem să fie transformat într-un monstru”, a declarat joi seara, la Macerata, Roberto Fiore, şeful Forza Nuova, apreciind că Luca Traini „este şi el o victimă a acestei situaţii a imigraţiei necontrolate, cu mafia nigeriană care gestionează traficul de droguri”.

Prefectul de la Macerata a hotărât să interzică manifestaţiile în oraş, într-o încercare de a potoli tensiunea, însă Forza Nuova a ignorat această interdicţie. De asemenea, mai multe asociaţii şi grupări de stânga au decis să organizeze sâmbătă o manifestaţie „împotriva fascismului”, hotărând astfel să nesocotească şi ele interdicţia impusă de prefect.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Poziția politicienilor angajați în această perioadă în campania electorală din Italia

Matteo Salvini ridică din nou tonul campaniei sale și definește Islamul ca fiind „incompatibil cu Constituția” și acuză Partidul Democrat de a fi responsabil pentru actele de la Macerata declarând că „sacrificiul Pamelei nu va fi în zadar.” Salvini, confirmă decizia de a merge la Macerata: „Voi merge fără propagandă, vreau să rezolv problemele, nu să le creez.” Cu toate acestea, el comentează într-un ton foarte puternic povestea care agită politica italiană de câteva zile. Cuvinte grele, extremiste, dar mult apreciate de  către susținătorii săi, care răspund cu sloganuri precum „locuri de muncă întâi pentru italieni” și „gata cu străinii, să scoatem buldozerele!”. Între timp, Berlusconi continuă să discute despre chestiunea securității anunțând că guvernul de centru-dreapta va decide ca toate forțele militare să fie angajate pe străzi.