Un magazin din Italia a anunțat că închide pentru că nu are muncitori. „Nu găsim oameni cu un minim de poftă de muncă”

„Cu mare amărăciune ne vedem obligați să comunicăm că de la data de 2 ianuarie 2023 magazinul Cospalat din Valvasone va suspenda activitatea din cauza lipsei de personal care să aibă un minim de poftă de muncă.”

Acesta este anunțul pe care administratorul delegat al unui magazin din localitatea italiană Valvasone Arzene, provincia Pordenone din Friuli-Venezia Giulia, a decis să-l afișeze pe ușa de la intrare, exasperat fiind de faptul că nu găsește lucrători disponibili să accepte un loc de muncă pe post de vânzător.

Potrivit ziarului La Repubblica, Renato Zampa, administratorul magazinului ce face parte dintr-un consorțiu agricol din nordul Italiei care deține în total șapte magazine alimentare, se plânge atât de faptul că oamenii care se prezintă la interviu pentru acest loc de muncă resping oferta, pentru niște motive greu de înțeles, dar și pentru că nu găsește candidați tineri.

„Pentru a menține activitatea deschisă, avem nevoie de două persoane, dar candidații vin mereu cu o serie întreagă de pretenții. Unii nu vor să lucreze sâmbăta, alții consideră că să începi munca la ora 8:00 dimineața e prea devreme, alții nu au chef să facă un drum prea lung de acasă până la serviciu”, a declarat Zampa.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Cu toate acestea, noi oferim și locuri de muncă part-time, și în ture, pe post de vânzător, în spatele tejghelei și cu multă formare gratuită. La interviuri, în plus, se prezintă în special oameni cu vârsta de la 50 de ani în sus”, a mai adăugat italianul.

După ce a pus afișul cu anunțul de închidere a activității, administratorul Cospalat Valvasone a mai primit câteva telefoane de la persoane interesate de un loc de muncă. Cu toate acestea el spune că „din păcate, nimic nu s-a schimbat.”

„Imaginați-vă că au fost și persoane care, deși au făcut programare pentru interviu, nu s-au prezentat și nici măcar nu au anunțat că nu se vor prezenta”, a mai precizat Renato Zampa.

Pe rețelele de socializare însă, anunțul făcut de Zampa a creat o adevărată polemică, iar printre cei revoltați de aceste afirmații se numără chiar și primarul localității, Markus Maurmair.

„Găsesc acel anunț ca fiind o mișcare deloc elegantă și, mai ales, cu lipsă de respect față de cei care, până sâmbăta trecută, au lucrat în acel magazin. Nu mai spun că nu e deloc corectă față de teritoriul nostru, unde cultura cu privire de muncă este exemplară”, a declarat primarul din Valvasone Arzene, citat de La Repubblica.

Maurmair a mai precizat, de asemenea, că condițiile de muncă în acel magazin erau „dificile”, iar acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu se găsesc persoane dispuse să lucreze.

„Le-am văzut eu însumi (pe vânzătoare – n.r.) purtând mănuși, pentru că magazinul nu avea căldură. Nu mai spun de jafurile armate pe care exercițiul comercial le-a suferit: primul în 2014 și altul în seara zilei de 31 decembrie 2021”, a spus edilul.

„Așadar, înainte de a critica, să ne întrebăm ce anume se oferă și cât se plătește, în comparație cu ceea ce se cere. Cospalat este o organizație foarte agresivă cu privire la concurență și una dintre pârghiile pe care o folosesc pentru a nu rămâne în pierdere ar putea fi faptul că nu plătesc cum trebuie angajații. Dar acestea sunt doar presupunerile mele”, a conchis Maurmair.

Pe de altă parte, mai scrie sursa citată, un grup de angajați ai Cospalat au trimis un mesaj edilului – sub anonimat – contrazicându-l cu privire la condițiile de muncă proaste și salariile mici și dând vina, mai degrabă, pe comportamentul unor persoane de-a lungul anilor care i-au făcut să-și asume închiderea magazinului.

Distribuie acest articol