Maia Morgenstern la Roma: „M-am gândit de multe ori să emigrez din România. Am ales să rămân”

Sala de festivități a Academiei Române din Roma a devenit neîncăpătoare vineri, 16 noiembrie, când, în jurul orei 19:00, românii care locuiesc în capitala italiană sau în împrejurimi s-au adunat să o salute pe marea actriță Maia Morgenstern prezentă la Roma în aceste zile cu ocazia premierii filmului „Inimă Albastră”, în regia tinerei românce Violeta Bîrlă.

În filmul „Inimă Albastră” („Cuore Blu”, în italiană) actrița Maia Morgestern interpretează rolul unei mame românce constrânsă de condițiile economice precare din țara noastră să ia drumul străinătății, lăsând în urma sa doi copii în grija bunicilor. O temă cu profund impact asupra publicului prezent în sală, format în mare parte din români plecați de mulți ani din România.

Maia Morgestern alături de Violeta Bîrlă și echipa realizatoare a filmului „Inimă Albastră”

După vizionarea filmului „Inimă Albastră, în scenariul și regia tinerei Violeta Bîrlă care trăiește ea însăși de mai mult timp la Roma și care a reușit să ajungă la inima spectatorilor prin argumentul tratat, actrița Maia Morgestern a stat de vorbă cu publicul prezent răspunzând la întrebările celor din sală cu o mare modestie și disponibilitate: „Nu-mi plac vorbele mari, am să încerc să vorbesc în cuvinte simple și vă promit că am să fiu cât pot de sinceră în răspunsurile mele”, a spus actrița care a atras admirația tuturor nu doar pentru talentul pe care mulți i-l cunoșteau deja dar și prin sfiala cu care a pășit pe scenă în fața publicului, prin sobrietatea, decența și franchețea pe care le emana în atitudine, gesturi și comportament.

Scenarista și regizoarea Violeta Bîrlă împreună cu actrița Maia Morgenstern primind felicitările celor prezenți după premiera filmului „Inimă Albastră”

În contextul întrevederii, la întrebarea noastră dacă a avut veodată intenția să emigreze din România, actrița Maia Morgestern a răspuns:

„Nu mi-e ușor să răspund la această întrebare, dar am să mă străduiesc să răspund cu toată sinceritatea, da, m-am gândit și nu o dată, să emigrez. Lipsurile materiale cu care m-am confruntat în trecut, fără să mă vaiet, fără să mă plâng, disperarea, nemulțumirea, m-au făcut să mă gândesc serios la această posibilitate, să emigrez din țară. Am renunțat la acele gânduri, am decis să îmi duc existența și să îmi petrec viața în România. (…) Iubesc locul în care m-am născut, iubesc și respect locul unde trăiesc, unde-mi câștig pâinea. Unde visez, unde îmi cresc copiii, simplu, omenește, cu speranță, cu onestitate și unde mă bucur de dragostea și de respectul oamenilor, a publicului căruia mă adresez.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Scenă din filmul „Inimă Albastră” scenariul și regia Violeta Bărlă, în rolul principal marea actriță Maia Morgenstern
Scenă din filmul „Inimă Albastră” scenariul și regia Violeta Bîrlă, în rolul principal marea actriță Maia Morgenstern

Seara s-a încheiat în aplauzele celor prezenți. Emoțiile de a o simți aproape, respectul, admirația pentru marea actriță româncă a publicului format din spectatori plecați de ani buni din țară, au făcut ca acest eveniment să rămână unul de neuitat în inimile roșii, galbene sau… albastre ale românilor din Roma, care se pregătesc de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie.

În direct de la Roma, actrița Maia Morgenstern în dialog cu românii din capitala italiană. Maia Morgenstern se află în aceste zile în Italia pentru premiera filmului "Inimă albastră" în regia Violetei Bîrlă, film care o are protagonistă pe marea actriță româncă.Maia Morgenstern – Pagină oficială

Posted by Rotalianul – Revista românului din Italia on Friday, 16 November 2018

@rotalianul