Ieudul, un ținut românesc unde datinile, obiceiurile și tradițiile se mai păstrează încă și se transmit generațiilor viitoare. Un loc încărcat de istorie și de frumos, care se poate lăuda cu oameni, fapte și locuri unice, cum ar fi biserica de lemn din Ieud Deal, care a fost construită la începutul secolului XVII şi este una dintre cele mai vechi păstrate în Maramureş. Ea a fost inclusă în anul 1999 de UNESCO pe lista monumentelor cu valoare de patrimoniu cultural mondial, împreună cu alte șapte biserici de lemn din zona Maramureșului.
Ieudul este așezat pe Valea Izei, între Sighet, Vișeu și Borșa. De acolo, din acel tărâm de basm și de poveste, unde încă se mai păstrează tradiții folclorice și spirituale însemnate pentru neamul românesc, au venit recent la Roma să îl întâlnească pe Suveranul Pontif un grup de ieudeni frumoși și vrednici.
O delegaţie formată din 15 maramureșeni din Ieud, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare românești, au venit în pelerinaj la Roma. Ei au fost prezenți și primiți la întrevederea de la Vatican, de papa Francisc, miercuri, 6 februarie. Maramureșenii, însoţiţi de preotul greco-catolic Vasile Codrea, paroh în Ieud şi protopop de Iza-Vişeu, i-au pregătit suveranului pontif şi un cadou simbolic, o trăistuţă tradiţională maramureşeană.
„Ne bucurăm că am ajuns aici, cu gând drag pentru Papă înainte de vizita sa din România”, a declarat Gheorghe Chindriş, unul dintre delegaţi, citat de emaramures.ro.
Papa Francisc va vizita anul acesta România între 31 mai și 2 iunie 2019, ca răspuns al invitațiilor autorităților Statului român și a Bisericii Catolice din România. Pe parcursul vizitei sale în România, sanctitatea sa Papa Francisc va vizita Blajul, Iașiul, Bucureștiul, dar și sanctuarul marian de la Șumuleu – Ciuc.
Până atunci, oameni vrednici și frumoși din Ieud au adus salutul Maramureșului în Cetatea Eternă și au intrat la Vatican pășind cu sfială, admirație și respect, pentru că știu ce valoare are cultura, arta și spiritualitatea în viața noastră și a generațiilor viitoare.