Marea Britanie – ieșirea din UE va fi declanșată în data de 29 martie 2017

Surse din Uniunea Europeană au declarat luni, 20 martie 2017, pentru agenția Reuters, că prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, va trimite o scrisoare oficială către Uniunea Europeană în data de 29 martie 2017, prin care va anunța oficial retragerea țării sale din UE, relatează Agerpres.

Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat în această dimineață (20 martie — n.r.) Uniunea Europeană că Marea Britanie va activa articolul 50 la 29 martie”, relatează și France Presse care citează un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Conform acordurilor UE, această scrisoare va da startul a doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană, aceste negocieri urmând să înceapă în următoarele săptămâni.

În acest context, președintele Consiliului European este obligat, după primirea scrisorii, să informeze guvernele celor 27 de state membre UE în legătură cu principiile generale de urmat în negocierile cu Marea Britanie.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene în acest dosar, Michael Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, vor stabili un calendar al discuțiilor cu privire la negocieri după ce Comisia Europeană va primi mandatul de a negocia în numele Uniunii Europene.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Totul este pregătit în ceea ce ne privește, așteptăm notificarea”, a afirmat conducerea Comisiei Europeane, ca reacție la această știre.