Maria Cernescu, românca din Italia care colecționează și creează costume populare românești

Dorul de casă, de pământ, de obiceiuri, sunt pentru românii din străinătate sursă inepuizabilă de inspirație și ori de câte ori au ocazia folosesc simbolurile și tradițiile strămoșești ca o ancoră care îi ajută și le ține vie amintirea pământului de unde vin.

Când ești plecat de mulți ani departe de țară, tot ceea ce vine de acasă are un alt preț și o altă valoare. Are prețul nostalgiei, al dorului profund care îți sapă zi de zi inima și îți adâncește sufletul, are valoarea unui colț de rai în care te refugiezi mângâind o cămașă înflorată cusută de mâini dibace sau admirând un drapel tricolor care abia atunci înțelegi că te reprezintă și te întregește.

Unii dintre românii plecați au început să scrie poezii dedicate experienței pe care o au în urma migrației, alții organizează spectacole populare în comunitățile din care fac parte, mulți români se adună duminica la bisericile românești unde ascultă slujba și își mărturisesc dorurile și nevoile, iar alții, pur și simplu adună, colecționează și crează costume național-populare sau alte obiecte tradiționale românești.

Maria Cernescu s-a născut într-un orășel din județul Iași, dar a crescut și trăit pentru o perioadă a vieții la Constanța. De mai mulți ani locuiește în Italia și deocamdată, ca mulți alți români plecați departe, nu știe când și dacă se va mai întoarce vreodată pentru totdeauna în țara natală. Dar dorului de casă și de pământul unde s-a născut și a crescut Maria i-a găsit un leac, colecționează și creează costume naționale românești.

La Sanfrè, în provincia Cuneo din Piemonte, unde locuiește în prezent, a creat un mic templu românesc împodobit cu obiecte de mobilier vechi, cu pereți îmbrăcați în covoare cusute manual, cu perni și cuverturi presărate cu flori viu colorate, cu icoane care ne reamintesc de satele și casele strămoșilor noștri, de rădăcinile tradiției noastre populare care ne definește ca popor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Acasă la creatoarea și colecționara Maria Cernescu din Italia. Foto: Mihai Bursuc

Croitoreasă de meserie, Maria Cernescu și-a descoperit în Italia pasiunea pentru portul popular românesc, coase cămăși tradiționale și participă la evenimente din comunitatea românească.

Acasă la creatoarea și colecționara Maria Cernescu din Italia. Foto: Mihai Bursuc

Când intri în casa ei de la Sanfrè, pășești într-o lume care îți reamintește cine ești și de unde vii, un templu românesc în care culorile, florile, mobilierul, icoanele sunt toate adunate la un loc pentru a-ți asculta și alina dorul strâns în piept de-a lungul anilor de pribegie.

Acasă la creatoarea și colecționara Maria Cernescu din Italia. Foto: Mihai Bursuc

Mai jos, vă invităm să urmăriți un material realizat de Mihai Bursuc cu și despre colecționara și creatoarea Maria Cernescu:

Acasa la colectionara si creatoarea de costume populare Mari Cernescu A casa della creatore e collezionista dei costumi popolari tradizionali Mari Cernescu Video Torino vista con l'occhio di Bursuc Mihai Ph

Gepostet von Mihai Bursuc am Freitag, 28. Juni 2019