Mario Draghi despre raționalizarea produselor alimentare în Italia: „Dacă situația se va înrăutăți, ne vom pregăti pentru această eventualitate”

Premierul italian Mario Draghi a atras atenția într-o conferință de presă că războiul din Ucraina ar putea avea drept consecință o criză a alimentelor inclusiv în Italia: „Dacă lucrurile vor continua să se înrăutăţească ar trebui să începem să intrăm într-o logică a raţionalizării”, a afirmat Draghi citat de ANSA.

Draghi a declarat că Italia nu este deocamdată într-o astfel de situație, dar că ar trebui „să ne pregătim pentru această eventualitate”.

Un jurnalist l-a întrebat dacă va fi cazul, din cauza războiului care are loc în prezent în Ucraina, ca cetățenii să-și schimbe obiceiurile în materie de hrană și energie, iar Draghi a răspuns tranșant: „Nu este cazul încă și vom lua măsuri pentru a evita această ipoteză.”

O eventuală criză de materii prime sau de aprovizionare cu alimente trebuie abordată precum cea a gazelor și anume prin „diversificarea surselor și ajutoarelor pentru familii”.

„Dispariția temporară a piețelor de cereale din Rusia și Ucraina creează lipsuri serioase”, trebuie să ne aprovizionăm din alte părți ale lumii pentru că situația „va cauza neplăceri”, a mai afirmat premierul Italiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 2021, peste 120 de milioane de kilograme de grâu din Ucraina și aproximativ 100 de milioane de kilograme de grâu din Rusia au ajuns în Italia, conform unui raport al Coldiretti, care monitorizează atât situația aprovizionărilor, cât și a lanțului de aprovizionare.

Date vin și de la Confagricoltura care subliniază că panica sau dificultățile cu care se confruntă mulți producători astăzi sunt legate în principal de creșterile facturilor, în condițiile în care mărfuri în valoare de 2,6 miliarde sunt importate din Ucraina. În primele 10 luni ale anului 2021 a avut loc un import de 450 milioane în valoare de mărfuri agricole, reprezentând 17% din totalul mărfurilor importate. Acest lucru se traduce în 210 milioane de euro pentru ulei de floarea soarelui, urmat de porumb cu 102 milioane și grâu dur cu 23 de milioane.

Matteo Lasagna, vicepreședintele Confagricoltura a declarat conform Green Me:

„Ucraina poate fi strategică pentru restul lumii, dar pentru Italia, mai ales în ce privește aprovizionarea cu grâu, nu este atât de importantă.” În schimb, atenția ar trebui îndreptată către importul de porumb, deoarece Ucraina este unul dintre principalele locuri de origine a porumbului.

Distribuie acest articol