Mario Draghi: „Italia a sechestrat bunuri de 140 de milioane de euro ale oligarhilor ruși, rog celelalte țări să ia măsuri similare”

Poliţia italiană a confiscat vile şi iahturi în valoare de cel puţin 140 de milioane de euro (153 de milioane de dolari) de la patru oligarhi ruşi care au fost trecuți pe lista de sancţiuni a UE în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.

„În ultimele zile, Comitetul de Securitate Financiară a Ministerului Economiei a aprobat măsuri importante de blocare a activelor împotriva oligarhilor ruși, măsuri care au fost efectuate cu promptitudine și vor continua să fie puse în aplicare în zilele următoare. Mi-aș dori ca toate țările UE să ia măsuri similare”, a declarat Mario Draghi la Bruxelles, alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Banca Italiei – a mai adăugat primul ministru italian – a cerut instituțiilor de credit să comunice măsurile de blocare care trebuie aplicate, să ofere detalii despre subiecții implicați și despre valoarea și natura activelor. Mulțumesc ministrului Economiei, Băncii Italiei și Gărzii Financiare pentru munca excelentă depusă până acum. Trebuie să acționăm cu toții în această direcție.”

După ce iniţial au confiscat un iaht în valoare de 65 de milioane de dolari aparţinând unuia dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei (miliardarul Alexey Alexandrovits Mordaschov), autorităţile italiene au mai pus sechestru pe vile aparținând miliardarului rus Alisher Usmanov, care deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi ale lui Vladimir Soloviev, un cunoscut prezentator TV.

Vladimir Roudolfovitch Soloviev avea active în Italia în valoare de 8 milioane de euro, iar Alisher Usmanov deținea în Sardinia vile de 17 milioane de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O vilă din secolul al XVII-lea, „Vila Lazzareschi” a fost sechestrată de la Oleg Savcenko. Imobilul este situat în provincia Lucca și valorează aproximativ 3 milioane de euro.

Continuă cercetări la nivel internațional, în condițiile în care mulți oligarhi ruși au pașapoarte duble, acordate de Malta și Cipru, în ultimii ani.