Mario Draghi, noul premier al Italiei: „Învingerea pandemiei, continuarea campaniei de vaccinare şi relansarea ţării sunt provocările care ne aşteaptă”

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a desemnat miercuri, 3 februarie 2021, pe Mario Draghi, cu formarea noului guvern. Draghi, născut la Roma pe 3 septembrie 1947, a fost guvernator al Băncii Centrale Europene.

La Palatul Quirinale, reşedinţa preşedintelui Republicii Italiene, la finalul întrevederii de astăzi cu șeful statului, Mario Draghi a făcut o scurtă declarație. El s-a afirmat încrezător că va găsi „unitate” în Parlament. Acesta urmează să dea votul de încredere executivului său, după criza politică provocată de Matteo Renzi care a scos din scenă guvernul Conte bis.

„Este un moment dificil. Învingerea pandemiei, continuarea campaniei de vaccinare şi relansarea ţării sunt provocările care ne aşteaptă”, a spus Draghi după întrevederea cu Mattarella.

Varianta unui guvern tehnocrat condus de Mario Draghi este însă puternic criticată de opoziția de extremă dreapta, care vrea alegeri anticipate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mario Dragi a studiat la Universitatea din Roma „La Sapienza” și s-a specializat la MIT din Cambridge. Este fost profesor universitar, iar în anii ’90 a devenit un înalt funcționar al Ministerului Trezoreriei.

A fost guvernator al Băncii Italiei și director executiv pentru Italia al Băncii Mondiale și al Băncii Asiatice de Dezvoltare.

Din 2011 până în 2019 a ocupat funcția de președinte al Băncii Centrale Europene și s-a remarcat datorită măsurilor de relansare și de salvare a Zonei Euro, după criza financiară din 2010. În anul 2012, a devenit cunoscută fraza rostită de el, Whatever it takes, prin care indica faptul că BCE era pregătită să facă tot ce era necesar pentru a păstra moneda euro în UE.

Mario Draghi este o figură publică foarte respectată în Italia, i se mai spune „Super Mario” sau „Italianul care a salvat Europa”.

În Italia șeful guvernului prezidează Consiliul de Miniștri al Republicii

El este numit de Președintele Republicii în conformitate cu articolul 92 din Constituție, care nu necesită cerințe speciale necesare pentru această numire.