Medic din Italia acuzat de omor în cazul unei românce de 28 de ani. Doi copii cresc acum fără mamă

Un medic anestezist italian este acuzat de omor din culpă în cazul morții unei tinere românce decedată la numai 28 de ani, în urma unui stop cardiac subit în timpul unei intervenții chirurgicale ortopedice efectuate la clinica Villa Fiorita din Perugia, în luna ianuarie a anului trecut.

Procurorul Gennaro Iannarone a anunțat recent că ancheta a luat sfârșit și medicul anestezist Silvio Miletti va fi judecat pentru moartea tinerei Iona Lingurar, mamă a doi copii, moartă în timpul unei simple operații care nu ar fi trebuit să-i pună viața în pericol, informează Corriere dell Umbria.

Conform rechizitoriului, medicul este acuzat că „nu a reușit depistarea adecvată a parametrilor clinici în timpul procedurii anestezice, că nu a implementat o monitorizare electrocardiografică în timpul operației, că a întârziat (tocmai din cauza absenței monitorizării) culegerea datelor electrocardiografiei și a realizat prea târziu că pacienta era în stop cardiac.”

Ioana a fost monitorizată doar cu un oximetru, fără monitorizare adecvată, așa cum se recomandă. Mai mult, „neavând imediat materialele necesare pentru a face față unor situații de urgență previzibile (laringoscop, tuburi de intubare, stilt, glicogen și manitol – spune acuzația – a întârziat tratamentul pacientului în faza post-arest a inimii determinând o tulburare neurologică post-anoxică)”. Ioana Lingurar a fost în acel moment „inexplicabil extubată” și a fost transferată la secția Reanimare a spitalului „Santa Maria della Misericordia”, dar nimeni nu i-a mai putut salva viața.

„Cum poate să fie operată o persoană fără aceste instrumente, cum se poate ca o clinică să nu dispună de aparatură de urgență în timpul unei operații?”, se întreabă mama Ioanei, care se va constitui parte civilă în cadrul procesului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În expertiza medico-legală efectuată în incidentul probator, printre altele, experții scriu că „dincolo de conduita profesioniștilor implicați, aceste faze s-au caracterizat în continuare negativ prin deficiențe organizatorice în sala de operație, care nu dispunea de mijloace adecvate pentru a face față unei urgențe în timp util, așa cum a declarat și o asistentă”. Această femeie a spus că a avut un schimb aprins de replici cu medicii clinicii pentru că „au fost lucruri în organizare care pur și simplu nu erau în regulă.”

Ioana, rezidentă la Tavernelle, în provincia Perugia, era mama a doi băieți. „Nepoții mei mă întreabă tot timpul când se întoarce mama și trebuie să-i mint de dragul lor. Am murit cu toții împreună cu ea în acea zi și acum, că știm cum s-a întâmplat, nu putem să nu ne întrebăm de ce. De ce nu mi-au monitorizat fiica în timpul operației? De ce nu existau instrumentele care ar fi permis intervenția de urgență? De ce nu au chemat imediat o ambulanță să o ducă la spital?”, spune disperată mama tinerei, care suferă enorm pentru moartea fiicei sale.

„Am rugat-o să aștepte sfârșitul pandemiei pentru a se opera – adaugă mama – pentru că am vrut să fiu și eu cu ea, în schimb era singură la clinică. Avea încredere, fusese deja operată acolo și a fost totul bine. Era o sportivă, nu a avut niciodată probleme. Iată de ce acum, chiar dacă nimeni nu-mi va aduce fiica înapoi și durerea mea nu se va sfârși niciodată, vreau ca cei vinovați de moartea ei să fie judecați și condamnați”.