Un medic din România făcea implanturi de pe cadavre pe pacienții cardiaci. Cazul, subiect în presa internațională

Un medic cardiolog din Iași a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzația că ar fi implantat pacienților stimulatoare cardiace, stenturi și defibrilatoare luate de la persoane decedate. Anchetatorii spun că unii pacienți primeau medicamente ca să se simtă rău și să aibă nevoie de implantul unui dispozitiv cardiac, relatează Hotnews.

Sistemul medical românesc este desființat de presa internațională în urma acestui caz: „Cel mai puțin dezvoltat din UE, corupt, ineficient, politizat. Un singur spital construit în 30 de ani, zeci de mii de cadre medicale emigrate”, scrie Reuters.

Potrivit procurorilor, medicul Dan Tesloianu, fostul șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon”, a organizat o adevărată rețea formată din cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate.

Procurorii spun că medicul ar fi implantat circa 238 de „dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte” în perioada 2017 – august 2022 ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice false.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De la pacienți ar fi pretins între 2.000 de lei și 3.000 de euro ca să le implanteze dispozitivul extras dintr-un cadavru. Prețul cerut era ca pentru un dispozitiv nou – pe care oricum îl decontează Casa de Sănătate.

În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează, subliniază Ministerul Sănătății.

În aceeași anchetă este vizat și Eduard Belu, medic de la Spitalul Militar de Urgență Sfânta Maria din Brașov, bănuit și el că a făcut intervenții chirurgicale cu dispozitive reciclate de la persoane decedate.

Mai multe publicații internaționale au relatat despre caz, Agențiile Reuters și Associated Press au prezentat subiectul, care a fost preluat apoi de presa din Europa, precum și de publicații din Australia și Mexic.

„România investighează medici suspectați că au refolosit implanturi de la pacienți morți”, titrează Reuters citată de Libertatea.

Agenția britanică precizează că „procurorii români au anunțat că au deschis o anchetă penală în cazul a cinci medici suspectați că au reutilizat sute de implanturi medicale extrase de la pacienți morți. Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită”.

Jurnaliștii britanici menționează și că medicul „a supravegheat o rețea de alți patru medici care i-au furnizat implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor” și că au fost făcute 238 de intervenții chirurgicale, începând din 2017, inclusiv în cazul unor persoane care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, dar care au primit medicamente care să le provoace anumite simptome.

Articolul din Reuters se încheie cu precizarea că „sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din UE, a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat”, iar „statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat”.

Distribuie acest articol